”EU verkar blunda för bristen på pressfrihet i ansökarländer” Foto: Denny Lorentzen.
Gordana Igric från nätverket för undersökande journalistik på Balkan vill rikta fokus på att EU blundar för bristen på pressfrihet i ansökarländerna.

”EU verkar blunda för bristen på pressfrihet i ansökarländer”

Pressfrihet På Balkan drabbas journalister av repressalier när de rapporterar om korruption. Journalister från Serbien efterlyser ett tydligare EU som ställer krav på pressfrihet i ansökarländerna.
Bengt Rolfer
3 maj 2016 | 12:14
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Attacker mot press- och yttrandefriheten blir allt vanligare i vissa EU-länder. Inte minst Polen har utmärkt sig på senare tid. Men även bland de länder som vill in i EU, som exempelvis Serbien, sitter pressfriheten trångt.

Det finns en stark vilja bland Serbiens politiker att gå med i EU. Då ställs också krav på landet att leva upp till vissa grundläggande rättigheter som till exempel pressfrihet. Men när Arbetsvärlden tar upp den frågan med serbiska journalister ler de lite avmätt och menar att EU trots allt inte verkar så noga med det.

”Problemet är att EU aldrig har presenterat en standard för pressfrihet, då går det som i Ungern och Polen och nu även Kroatien.”

Gordana Igric är prisbelönt före detta krigskorrespondent och numera regional chef i Belgrad för BIRN som är ett nätverk för undersökande journalistik på Balkan och som stöds av Sida. Hon har arbetat i både London och Bryssel.

Läs mer: Andras ofrihet påverkar även den svenska pressfriheten

– Problemet är att EU aldrig har presenterat en standard för pressfrihet, då går det som i Ungern och Polen och nu även Kroatien. Allt handlar om politik. Rumänien och Bulgarien fick komma med fast de har massor av korruption och inte var redo. Om Serbien bara kan få till en uppgörelse med Kosovo så kommer nog EU att blunda för hur det ser ut med pressfriheten.

Mönster att hänga ut journalister

Gordana Igric ger en rad exempel på hur medieägare och högt uppsatta politiker öppet trakasserar obekväma journalister. Det mest uppmärksammade fallet gäller den regeringen närstående tabloiden Informer. Nyligen tog tidningen heder och ära av en grävande journalist som höll på att avslöja uppgifter om att premiärministern dolde fastighetstillgångar under andra familjemedlemmars namn.

– De hängde ut honom med bild på första sidan, kallade honom sadomasochist och anklagade honom för samröre med kriminella. Det är så det fungerar här. Det har blivit ett mönster i Informer och tv-stationer som står regeringen nära, men det är aldrig någon som ställs inför rätta, säger Gordana Igric.

Stämd för ärekränkning

Foto: Denny Lorentzen.

Foto: Denny Lorentzen.

Nu har den utpekade journalisten Stevan Dojcinovic anlitat en advokatfirma och stämt Informer för ärekränkning. En lång rättsprocess är att vänta. Och det serbiska journalistförbundet har uppmanat till bojkott av Informer.

Till saken hör att Informer gick ut med sina anklagelser redan innan Dojcinovic hade publicerat sina uppgifter i ett försök att ta udden av dem. Det många nu frågar sig är hur Informer hade fått reda på vad Dojcinovic planerade att avslöja. Själv är han säker på att det är myndigheten där han hade grävt fram uppgifterna som har gått vidare till regeringen, som i sin tur vidarebefordrat uppgiften till tabloiden.

Regeringskällor hävdar att en av Dojcinovics kolleger på grävportalen KRIK skulle ha avslöjat honom – något som han själv finner helt osannolikt.

Försöker stoppa kritiska röster

Även journalisten Slobodan Georgiev på BIRN har fått känna av liknande påståenden från regeringen efter en artikel om korruptionsanklagelser mot personer som står nära regeringen i samband med en flygplansaffär för ett par år sedan. Premiärminister Aleksandar Vucic kallade direkt till presskonferens och anklagade Georgiev för att sprida osanna uppgifter.

– Vucic försöker precis som Erdogan i Turkiet stoppa alla kritiska röster. En annan gång anklagade han BIRN för att vara lögnare och påstod att vi är betalda av utländska regeringar för att förstöra Serbiens rykte, säger Slobodan Georgiev.

Hur påverkar detta ert arbete som journalister? Blir ni rädda?

– Nej, vi är inte rädda, men det har blivit svårare att göra vårt jobb. Folk har blivit rädda för att prata med oss och vi har svårt att få ut material. Vi utpekas som nationens fiender. För mig låter det konstigt, men folk kanske tror att det är sant, säger han.

”Många medier har hamnat i ekonomiska problem, samtidigt som kopplingen mellan politikerna och medieägarna har förstärkts.”

Foto: Denny Lorentzen.

Foto: Denny Lorentzen.

Samtidigt vittnar den erfarne advokaten Slobodan Kremenjak som företrätt många journalister på oberoende medieföretag de senaste 20 åren om att självcensuren breder ut sig. Kremenjak som även är ombud för den i Informer uthängde Stevan Dojcinovic säger:

– Flera saker har hänt på sistone. Många medier har hamnat i ekonomiska problem, samtidigt som kopplingen mellan politikerna och medieägarna har förstärkts. Jag kan inte påminna mig att självcensuren någon gång tidigare har varit så stark som nu. Allt strömlinjeformas och det blir allt mindre utrymme för debatt och annorlunda infallsvinklar, säger han.

Har du också märkt ökade trakasserier mot de journalister som inte ägnar sig åt självcensur?

– Det är svårt att säga om det har ökat. Visst har jag sådana fall i dag, men vi har fortfarande olösta mord på journalister som skedde för femton år sedan och tack och lov har ingen dödats de senaste åren, säger Slobodan Kremenjak.

Bengt Rolfer

/ Kontakta skribenten

3 maj 2016 | 12:14

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar