Vårdförbundet anmäler Uppsala kommun till Arbetsmiljöverket efter att sommarbemanningen brustit på det kommunala äldreboendet Karl-Johansgården.
Fyra heltidsanställda sjuksköterskor arbetar på äldreboendet. Men under sommaren fick en enda sjuksköterska ha ansvar för 98 patienter under flera arbetspass, enligt Vårdförbundets huvudskyddsombud i Uppsala, Johan Bäckander, som gjort en 66a-anmälan till Arbetsmiljöverket.
– Jag fick ta emot varningssignaler från den här arbetsplatsen redan under våren för att man uppfattade arbetsbelastningen som hög. Jag har också fått veta att personalen fått ta del av sommarplaneringen så sent som i början av juni och att det har förekommit att man inte fått sin semester beviljad förrän en vecka innan semesterns början, säger Johan Bäckander till Arbetsvärlden, och påpekar att det kan vara ett brott mot semesterlagen.
På sommaren är bemanningen mindre än normalt. Då är 2–3 sjuksköterskor i tjänst, med stöd av en vikarie under förmiddagarna. Det var ett sjukfall som gjorde att en sjuksköterska fick ensamt ansvar för de 98 patienterna.
Men det här var under semesterperioden så jag vet inte om verksamhetschefen var där.
– Den här sjuksköterskan har också fått ägna tid åt att utbilda och instruera sommarvikarierande undersköterskor vilket är en tidskrävande arbetsuppgift, och ta hand om nyinskrivningar till boendet. Under sommaren har också en boende varit svårt sjuk och ambulans har tillkallats vid flera tillfällen, säger Johan Bäckander.
Den svårt sjuka patienten, som upptagit en stor del av sjuksköterskans tid, blev till sist inlagd på akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Sjuksköterskan har varit förtvivlad över den här situationen och givetvis känt ett stort ansvar för patienterna. Hon har blivit väldigt trött och sliten av den här arbetsbelastningen. I dag hamnar många svårt sjuka på äldreboenden så vårdtyngden har ökat genom åren, säger Johan Bäckander.
Osäker på om man ringde efter ersättare
Förvaltningsdirektören för äldreförvaltningen i Uppsala, Carina Juhlin, säger att kommunen har avtal med minst ett tiotal bemanningsföretag men att sjuksköterskebristen är så pass stor att det nästan är omöjligt att få tag i vikarier.
– Det var vid tre pass om fyra timmar i juni som en sjuksköterska hade ansvar för 98 patienter till följd av sjukfall. Vi hade schemalagt för två sjuksköterskor de här passen, säger Carina Juhlin till Arbetsvärlden.
Hon påpekar att kommunen har en rutin som säger att sjuksköterskan vid behov kan kontakta en annan enhet för att få låna bemanning därifrån.
Hinner man ordna det själv?
– Ja, ett telefonsamtal hinner man nog med, säger Carina Juhlin.
Försökte ni få tag på sjukersättare vid de här tre passen i juni?
– Det vågar jag inte svara på. Sjuksköterskan slog larm först efteråt.
Men ni fick väl in en sjukanmälan?
– Ja, men det går att lägga in sjukanmälan själv i systemet.
Är det inte rutin att försöka få tag i ersättare direkt vid sjukfall?
– Jo, om sjuksköterskan kontaktar verksamhetschefen. Men det här var under semesterperioden så jag vet inte om verksamhetschefen var där.
Carina Juhlin återkopplar till Arbetsvärlden på torsdagen efter att ha kollat upp situationen med sjuksköterskan som var på plats under juni månad.
– Verksamhetschefen var där och ringde runt till andra enheter på kommunen för att se om det gick att få loss någon sjuksköterska därifrån. Vi har en stående beställning till bemanningsföretag så vi visste att det inte fanns någon sjuksköterska att få via dessa, därför försökte verksamhetschefen inte ringa efter en vikarie därifrån, säger Carina Juhlin.
Rundringningen gav inget resultat. Till sist lyckades dock sjuksköterskan få hjälp från en närliggande enhet som kunde avlasta henne. Samtidigt visste kommunen om att det skulle dyka upp fler pass i augusti där endast en sjuksköterska skulle vara på plats. Där lyckades arbetsgivaren dock få tag i förstärkning via bemanningsföretag.
Med anmälan till Arbetsmiljöverket hoppas Johan Bäckander att Uppsala kommun drar lärdom och tar bättre ansvar för sina anställda. Ett av kraven på åtgärder i anmälan är att grundbemanningen utökas så att en sjuksköterska ansvarar för högst 20 patienter.
Men Carina Juhlin tycker att det är rimligt med en normalbemanning där fyra sjuksköterskor tillsammans tar hand om 98 patienter.
– Nu ska Arbetsmiljöverket genomföra en inspektion nästa fredag, då får vi se vad de kommer fram till, säger Carina Juhlin.
Vårdförbundet har även anmält Danderyds akutmottagning till Arbetsmiljöverket efter att personal under sommaren tvingats jobba långa pass när arbetsgivaren misslyckats med att få tag på tillräckligt många sjuksköterskor.
Texten har uppdaterats 2018-08-23.