− Vi ser verkligen fram emot det här samarbetet vi fyra. Verkligen. Vi är otroligt entusiastiska inför detta, sa Ulf Kristersson (M) när han presenterade de fyra samarbetspartierna L, KD, M och SD:s överenskommelse.
Det så kallade Tidöavtalet innehåller sex områden med överenskommelser mellan de fyra partierna och omfattar även ett budgetsamarbete under mandatperioden där budgetramverket följs och budgeten beslutas i sin helhet, skriver partierna.
I arbetsmarknadspolitiken dominerar sänkt inkomstskatt och skatt på pensioner, införandet av ett bidragstak och att a-kassan ligger kvar på dagens nivå.
Det sista satt långt inne för M, sa Ulf Kristersson under pressträffen.
Bibehållen a-kassa på dagens nivå med tak på 1200 kronor per dag är Sverigedemokraternas politik och stöds av facken.
Det är oklart hur mycket a-kassan kommer att ligga på efter de första hundra dagarna, där Sverigedemokraterna tidigare föreslagit en sänkning från taket 1200 kr per dag till 800 kronor.
Beskedet välkomnades på Twitter av LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
Glädjande att högern släppt sina förslag om slaktad a-kassa. Jag förutsätter att det också gäller SD:s förslag om sänkt ersättning efter 100 dagar. Oroväckande tomt på arbetsmarknadspolitik när landet går in i ekonomisk kris. Nu krävs åtgärder för att arbetslösheten inte ska öka.
— Susanna Gideonsson (@LOSusannaG) October 14, 2022
Partierna vill också helt skattebefria de första 300 000 kronorna som sparas på ISK-konto från kapitalinkomstskatt vilket gör sparformen än mer gynnsam.
Ett annat besked är ytterligare skattelättnader för personaloptioner, ett krav som näringslivet länge drivit. 3:12-reglerna som gäller för fåmansbolag ska också bli mer förmånliga.
Omställningsstudiestödet riktas om
Samarbetspartierna vill underlätta för yrkesverksamma att vidareutbilda sig vid högskolor och universitet samt stärka lärosätenas omställningsuppdrag, en fråga som till exempel drivs av TCO.
Man vill också ta fram en nationell plan för kompetensförsörjning inom vården, det vill säga kartlägga vad som krävs för att personal ska vilja arbeta inom vården.
Samtidigt skriver man att det nya omställningsstudiestödet ska användas till utbildningar där det finns stor arbetskraftsbrist, i stället för som i dag, för att stärka individen på arbetsmarknaden.
Höjd inkomstgräns för arbetskraftsinvandring
De fyra partierna föreslår att inkomstgränsen för arbetskraftsinvandrare ska höjas till medianlönen i Sverige, det vill säga cirka 33 000 kronor i månaden.
Arbetstillstånd ska även kräva att man ordnat en heltäckande sjukvårdsförsäkring.
Vissa yrkesgrupper som personliga assistenter ska helt kunna undantas från möjligheten att få arbetstillstånd. Andra yrkesgrupper ska kunna få lägre lönekrav. Inga sådana specifika yrkesgrupper nämns.
Denna del innehåller sött och salt.
Partierna vill också stoppa de så kallade kompetensutvisningarna där arbetskraftsinvandrare utvisats på grund av mindre fel från arbetsgivaren.
Liberalernas partiledare framhöll arbetskraftsinvandringen som en liberal framgång.
− Vi ser till att vi har en stark framåtlutad arbetskraftsinvandring. Men denna del innehåller sött och salt, det är korrekt, sade Johan Pehrson på presskonferensen.
Krav för ickemedborgare för att få välfärd
Samarbetspartierna vill att den som inte är svensk medborgare ska behöva kvalificera sig för välfärd. ”Kvalificering kan ske i takt med att man jobbar, betalar skatt och har permanent och laglig bosättning i Sverige”, skriver de.
Kommuner ska också förbjudas att ge ekonomiskt stöd till den som vistas olagligt i Sverige.
Hårdare tag mot tjänstemän
Partierna vill också återinföra tjänstemannaansvaret för att stärka åtgärderna mot tjänstefel i myndigheter, något som Facket ST tydligt motsätter sig.
Partierna vill också göra skolvalet obligatoriskt men behålla kötid som ett urvalsgrund för friskolor.
Biståndsmålet överges
Principen att en procent av BNI ska gå till internationellt bistånd slopas. Biståndet ska tydligare kopplas till att hindra migration och öka återvandring.
Beskedet kritiserades direkt av Fackförbundet Visions ordförande Veronica Magnusson och den fackliga biståndsorganisationen Union to Union på Twitter.
Tack @ElnaVeronica!
Du har helt rätt: Fullständigt
häpnadsväckande! Sveriges fackliga, globala utvecklingssamarbete bygger
demokrati, jämställdhet, klimaträttvisa & mänskliga rättigheter. Vi har
ett ansvar, rika delen av världen måste gå före. #svpol
#utpol
#räddabiståndet
https://t.co/WBIa6bedzk—
Union to Union (@uniontounion) October
14, 2022