Nu behövs maratonlöpare i politiken Eva Nordmark, TCO:s ordförande, efterlyser en politik som fungerar både i närtid, fyra år framåt och med sikte på en morgondag som vi själva kanske inte kommer att uppleva. Foto: Jann Lipka
Debatt

Nu behövs maratonlöpare i politiken

Debatt Partierna måste ha orken och viljan att samarbeta över blockgränsen, skriver Eva Nordmark, ordförande TCO, och listar fyra områden för en uthållig politik.
10 sep 2018 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mycket kan verka osäkert så här dagen efter valet. Oavsett hur en ny regering kommer att se ut krävs politiskt ledarskap och ansvarstagande. Partierna måste ha orken och viljan att samarbeta över blockgränsen. De nästan 1,2 miljoner tjänstemän som är medlemmar i ett TCO-förbund som går till jobbet idag behöver rätt förutsättningar i sitt arbetsliv. Sjuksköterskan tar cykeln till sitt jobb på vårdcentralen, gymnasieläraren förbereder sin första lektion och journalisten sitter på morgonmötet och planerar dagens TV-inslag. Den regering Sverige till slut får kommer att behöva arbeta för att möta de utmaningar och möjligheter som finns för sjuksköterskan, läraren och journalisten på dagens och morgondagens arbetsmarknad.

Här behövs politiska maratonlöpare, inte 100-meterssprinters.

Trots att det finns mycket att ta tag i här och nu kan politiker inte tänka kortsiktigt när det gäller arbetsmarknadspolitiken. Utvecklingen går fortare än så. Politiker behöver hålla flera tankar i huvudet samtidigt och driva en politik som fungerar både i närtid, fyra år framåt och med sikte på en morgondag som vi själva kanske inte kommer att uppleva. Här behövs politiska maratonlöpare, inte 100-meterssprinters.

För Sverige och för sjuksköterskan, läraren och journalisten behöver fokus ligga på följande områden:

Utveckling och innovation som gör Sverige konkurrenskraftigt. Arbetsmarknaden befinner sig i ständig förändring. Så har det alltid varit. Skillnaden är att det går mycket fortare idag. Istället för att bli rädd för konsekvenserna måste vi omfamna utvecklingen och se det positiva i digitaliseringen och de förändringar som sker. Om vi är förberedda kan det skapa tillväxt och göra Sverige än mer konkurrenskraftigt, och det är trots allt det som utgör grunden för välstånd och arbetstillfällen. Då klarar vi av att jobb både försvinner och tillkommer. Det viktiga är att det finns rätt förutsättningar för…

…utbildning som förbereder oss på en föränderlig arbetsmarknad. På morgondagens arbetsmarknad kommer vi att arbeta allt längre och med nya uppgifter. Därför måste ett livslångt lärande vara lika naturligt som att man en gång i tiden började i förskoleklass. Många tjänstemän vittnar om hur svårt det är att få till en hållbar vardag med plats för både jobb och vidareutbildning. Men det måste gå. Sverige är helt beroende av att få fler att vilja söka sig till de så kallade bristyrkena. Vi behöver fler lärare, sjuksköterskor och ingenjörer och då är vidareutbildning a och o. Ett mer flexibelt utbildningsutbud och förändrat studiemedelssystem är en viktig början men dessutom behövs…

…ett skattesystem som gynnar jobb och utbildning och som samtidigt säkrar välfärden. För den som väljer att lägga tiden och pengarna som krävs på att vidareutbilda sig måste det också löna sig ekonomiskt. Det är inte rimligt att sjuksköterskan som vidareutbildar sig till specialistsjuksköterska får behålla mindre än hälften av sin framtida löneökning i skatt. TCO vill se en ny bred skattereform där utgångspunkten är att jobb och företagande gynnas samtidigt som vi klarar välfärdens finansiering. I ett sådant reformarbete bör också det kommunala skatteutjämningssystemet ses över. Förutsättningarna behöver bli mer likvärdiga över landet och statens ansvar för finansieringen behöver öka. Ett annat område som politiker i både riksdag och regering behöver ta mer ansvar för är…

Tanken på att jobba ytterligare fem år är omöjligt för den som funderar över hur hen ska orka resten av eftermiddagen

…en arbetsmiljö som skapar bättre arbetsvillkor och minskar stressen. Den negativa trenden med fler sjukskrivningar, inte minst bland kvinnor inom välfärdens kärna, måste brytas. Om socialsekreterare och barnmorskor ska orka arbeta hela yrkeslivet med hälsan i behåll är det uppenbart att det krävs insatser för att förbättra arbetsmiljön. Tanken på att jobba ytterligare fem år är omöjligt för den som funderar över hur hen ska orka resten av eftermiddagen. Resultaten av bristande arbetsmiljö är höga sjuktal men också att välutbildade medarbetare lämnar de bristyrken där de så väl behövs. En god arbetsmiljö och goda arbetsvillkor gynnar den välfärd vi alla vill ha.

I TCO samlas 1,4 miljoner tjänstemän i 14 fackförbund. Vi finns på hela arbetsmarknaden. I privata tjänste- och industriföretag, kommuner, landsting, kyrka, statliga myndigheter och i den ideella sektorn. Vi är allt från ingenjörer, journalister och lärare till poliser, ekonomer och sjuksköterskor som arbetar för ökad tillväxt, bättre välfärd och demokrati. Och vi kräver, oavsett regering, att Sveriges beslutsfattare genomför viktiga åtgärder för att skapa förutsättningar att föra Sverige framåt. I TCO fortsätter vi vårt arbete för bra villkor i arbetslivet och står redo att bidra till morgondagens arbetsmarknad. Vi hoppas att nästa regering är beredda att göra sitt.

Eva Nordmark
Ordförande TCO

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev