Franska företag gillar svenska Global Deal TCO:s ordförande Eva Nordmark tycker att företagens intresse för Global Deal är intressant. Foto: Ewa Persson

Franska företag gillar svenska Global Deal

Social dialog Almedalsveckan rivstartade med den svenska partsmodellen – på ett seminarium hyllade franska regeringen och franska företag den sociala dialogen och det svenska intiativet Global Deal. TCO:s ordförande Eva Nordmark hoppas på en växande rörelse utanför Sveriges gränser, inte minst bland företag.
2 jul 2018 | 13:20
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den svenska partsdialogen och Global Deal, statsminister Stefan Löfvens initiativ för att stärka den sociala dialogen för att skapa bättre arbetsvillkor globalt, har fått genomslag inte minst i Frankrike.

Vid årsskiftet lanserade Frankrikes arbetsmarknadsminister Muriel Pénicaud den franska versionen av Global Deal, och i dag har några fackliga organisationer och ett tiotal franska företag gått med som partners.

”Hjälper affärerna”

Ett företag är Solvay, vars HR-direktör Jean Christophe Sciberras har tagit sig till Almedalen tillsammans med den franska arbetsmarknadsministern.

– Vi har upptäckt att social dialog och förbättrade arbetsvillkor i globaliseringen hjälper oss i våra affärer, vi blir mer attraktiva och får mer uppmärksamhet, berättar Jean Christophe Sciberras.

Företaget har till exempel förmåner för anställda i USA som kan ses som mer självklara i Europa men som i USA sticker ut.

Enligt Jean Christophe Sciberras gör den snabba globaliseringen och digitaliseringen det än viktigare att skapa engagemang hos personalen, och där varje anställd är viktigt. När företaget valde att bli partner i Global Deal fick man med sig fyra av fem fackliga organisationer på företaget.

– Men vi har också behov av att träffa andra företag för att diskutera detta, och vi har startat en grupp företag som träffas varje månad för att dela med oss av våra erfarenheter.

Från vänster: Eva Nordmark, TCO, Erik Ljungberg, Scania, Jean Christojphe, Solvay samt svenska respektive franska arbetsministrarna Ylva Johansson och Muriel Pénicaud.
Foto: Ewa Persson

Behöver visa att facken behövs

På seminariet fick arbetsmarknadsminister Muriel Pénicaud frågan vilka nyckelfaktorerna är för att få med ledande företag i Global Deal.

– Du måste skydda facket, du måste säga att facken behövs! Men om du är pionjär måste du också bevisa att det är en win-win-situation – du  måste hitta konkreta faktorer som skapar ekonomiska värden i detta.

Och så nämner hon den franska regeringens arbete med att förändra den franska arbetsmarknadslagstiftningen och öka möjligheter till livslångt lärande.

– Vi vil hitta ”flexicurity the french way”, tillade hon.

Imponerande att de franska företagen har blivit så engagerade

TCO:s ordförande Eva Nordmark tror att det här kan vara en början på något viktigt – den sociala dialogen får allt större respekt som en metod utanför Sverige.

– Jag tycker det är väldigt imponerade att framför allt alla de här franska företagen har blivit så engagerade, för det här är faktiskt inte ett franskt initiativ utan ett svenskt, säger hon till Arbetsvärlden efter seminariet.

Hon tror också att det skapar ett nytt hopp om att vi måste försöka dela vinsterna från globaliseringen och teknikutvecklingen, och människor känner att man faktiskt är med och delar på de här framgångarna.

– Vi är alla del av en utvecklingsresa. Det här visar så väl att det är en win-winsituation: det handlar om affärer när man får med sina anställda på förändringarna. Företagen tjänar på dialogen och det finns ingen motsättning.

2 jul 2018 | 13:20
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev