Debatt

”Deltidspensionen är en usel affär för Unionens medlemmar”

Att, som i vissa av Unionens avtal, avstå från löneutrymme och i stället få högre pensionsavsättning är en dålig deal för den anställda och oflexibelt för arbetsgivaren, skriver Almegas förbundsdirektör Stefan Koskinen.
20 nov 2014 | 09:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Stefan Koskinen, Almega.

Stefan Koskinen, Almega.

I förra avtalsrörelsen träffade Unionen avtal om möjligheten till delpension genom en tvingande pensionsavsättning på 0,5 procent. På de avtalsområden som Unionen och Almega tecknar enades man dock istället om 0,5 procent högre lön i stället för pensionsavsättningen, vilket är betydligt bättre för de anställda. Trots det vill Unionen nu tvinga även arbetsgivarna inom Almega att acceptera deltidspensionslösningen.

Uppgörelsen som Unionen drev igenom med övriga arbetsgivare beskrevs som en reform som skulle göra det möjligt att gå ner i tid i arbetslivets slutskede. Att det i realiteten kommer ge Unionens medlemmar sämre trygghet genom lägre pension, lägre föräldrapenning och lägre sjukersättning har det talats tyst om.

”Lägre statlig pension och lägre ersättningar från trygghetssystemen gör helt enkelt att det kostar mer än det smakar.”

Det som händer när du avstår lön för extra pensionsavsättning är att din inkomst samtidigt minskar och med den också grunden för din pension och grunden för det du får ut från olika delar av socialförsäkringssystemet. Tjänar du under cirka 39 000 blir det en dålig affär att avstå inkomst trots att du får lite mer i pensionsinbetalning. Lägre statlig pension och lägre ersättningar från trygghetssystemen gör helt enkelt att det kostar mer än det smakar.

Men deltidspensionsöverenskommelsen är dålig även för Unionens medlemmar med högre löner eftersom det även på lönedelar över cirka 36 000 kronor i månaden (2015) blir en förlust. För den som exempelvis tjänar 40 000 kronor i månaden och som får tvångsavsätta 1 000 kronor, som skulle kunna motsvaras av en löneförhöjning, minskar tjänstepensionen (ITP 2) med 650 kronor i månaden för resten av livet.

Den kollektiva tvångsavsättningen till deltidspension är inte bara en usel affär för medlemmarna. Det är en riktigt urusel affär. Jag tror nu inte att Unionens ledning lurade sina medlemmar i avtalsrörelsen. Jag tror att det handlade om ren och skär okunskap.

”Det är dyrt och dåligt, stelbent och oflexibelt.”

Att Almega så tydligt och klart tagit ställning mot deltidspensionen handlar förstås inte i första hand om omsorg om Unionens medlemmar. Det är helt enkelt därför att det är ett dåligt förslag även för företagen. Det är dyrt och dåligt, stelbent och oflexibelt. Vi riskerar dessutom att få se fler företag som på grund av deltidspensionen väljer att stå utanför den svenska modellen med kollektivavtal.

Det är dags för Unionens ledning att föra en öppen, konstruktiv och faktabaserad diskussion om deltidspensionen. För det kan väl inte vara så att Unionens ledning planerar att gå till konflikt för att deras medlemmar även på Almegas områden ska tvingas göra en usel affär

Stefan Koskinen
Förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från almega.se - "När man trampar på en öm tå… - Almega" 19 dec 2017:
    […] har nu publicerat två texter om hur delpensionen slår för Unionens medlemmar (”Deltidspensionen är en usel affär för Unionens medlemmar” och ”Deltidspension gjorde Unionens medlemmar till förlorare”) och de två svar vi […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev