Debatt ”Deltidspension har många fördelar”

Unionens deltidspensionslösning handlar inte bara om pengar, utan om möjligheten att trappa ned inför pension och orka jobba längre. Det skriver Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i ett svar till Almegas Stefan Koskinen.
25 nov 2014
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.

Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.

Den allmänna pensionen sjunker drastiskt och blir en allt mindre del av ålderspensionen. Det innebär att den kollektivavtalade tjänstepensionen blir allt viktigare för individen. Den behöver förstärkas för att säkra framtida pensionärers ekonomiska standard. Pensionspengarna ska räcka längre eftersom vi lever längre. Det innebär att vi också behöver jobba längre. Det har staten, forskare och experter gång på gång konstaterat. Ingen har dock presenterat en lösning på hur vi ska orka jobba längre i ett allt tuffare arbetsliv. Deltidspension är en lösning som tar höjd för dessa utmaningar som samhället står inför.

Stefan Koskinen – förbundsdirektör på Almega – representerar den arbetsgivarorganisation som står längst ut i periferin avseende synen på svenska modellen. Helst ser Almega att kollektivavtalen skulle vara ett blankt papper där arbetsgivaren bestämmer allt. Att Koskinen i sin debattartikel utger sig för att vara talesperson för Unionens medlemmar är minst sagt udda. Dessutom kommer han med förenklingar när beräkningarna är komplexa. Vi har bjudit in Almega för att ge dem en komplett bild och för att hitta en förhandlingslösning men vi har fått kalla handen.

En medarbetare vid slutet av yrkeslivet som är ledig en dag i veckan får möjlighet att fylla på energi.

Utöver en förstärkt tjänstepension – som är individuell, garanterad och växer med god avkastning till marknadens lägsta avgifter – finns också möjligheten att varva ner inför stundande pension. Det innebär att förmånen också har klara fördelar för arbetsgivaren. En medarbetare vid slutet av yrkeslivet som är ledig en dag i veckan får möjlighet att fylla på energi. Samtidigt skapas ett naturligt system för kompetensöverföring på arbetsplatsen. Många arbetsgivare vill att medarbetare ska arbeta längre än till 65 år. Deltidspensionen bidrar till att säkerställa att kompetensen finns kvar i verksamheten under en förlängd period. När Unionen träffar företagsledningar inom tjänsteföretag och presenterar fakta möts frågan av intresse och får positiv respons. Tidigare har de bara hört Almegas ideologiskt baserade version.

Deltidspension finns inom alla andra branscher inom Svenskt Näringsliv.

Det synsätt som Koskinen representerar håller på att skapa en klyfta på svensk arbetsmarknad, mellan dem som har denna förmån och dem som inte har. De som inte har och inte får, är medarbetare inom den växande tjänstesektorn. Där säger arbetsgivarparten Almega nej till de fördelar och den flexibilitet som deltidspension ger, både för medarbetaren, för företagen och för samhället. Deltidspension finns inom alla andra branscher inom Svenskt Näringsliv. Det är bara Almega som väljer att stå utanför.

Om nu Almega ändrat inställning och vill ha ett konstruktivt samtal kring hur Sverige ska möta denna stora samhällsutmaning istället för att lasta över frågan på andra så välkomnar vi det. Stefan Koskinen är välkommen till Unionen för en diskussion.

Niklas Hjert
Förhandlingschef på Unionen

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från almega.se - "När man trampar på en öm tå… - Almega" 19 dec 2017:
    […] ”Almega – representerar den arbetsgivarorganisation som står längst ut i periferin avseende synen på svenska modellen.” skriver Unionens förhandlingschef Niklas Hjert. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar