Det är Sveriges minst jämställda landsting Foto: Göran Billeson
Universitetssjukhuset i Linköping.

Det är Sveriges minst jämställda landsting

Löneskillnader Nya siffror från SKL visar på stort lönegap mellan kvinnor och män i samtliga regioner och landsting. Värst är det i Östergötland – där tjänar männen i snitt 7 153 kronor mer än kvinnorna.
26 sep 2016 | 12:09
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Siffrorna för Region Östergötland är klart värst: I Jönköpings landsting, som är näst sämst, är lönegapet 1 500 kronor mindre. I sex landsting ligger lönegapet på minst 5 000 kronor.

– Det finns egentligen två anledningar: Dels är vi den region som har störst andel kvinnor anställda i landstinget, 81 procent. Sedan har vi också ett universitetssjukhus. Det betyder att vi har många överläkare, en yrkesgrupp som är mansdominerad, säger Kaisa Karro, regionråd i Östergötland.

Hon menar att den ojämna könsfördelningen i olika yrkesgrupper gör att den sammantagna medianlönen för kvinnor dras ner medan männens dras upp.

Men ser det inte ut så i många landsting?

– Ja, vi kan konstatera att Östergötland kommer väldigt dåligt ut här. Vi gör årliga lönekartläggningar, men det här är så klart något vi behöver fundera över och titta på, säger Kaisa Karro.

Bäst i klassen är Region Gotland med en skillnad om 1 300 kronor i medianlön. SKL påpekar dock att den låga siffran kan bero på att landstinget där räknas ihop med kommunen. Lönegapet är generellt lägre i kommunal verksamhet än i landstingen. Näst bästa landsting är Västernorrland med en skillnad på 2 355 kronor i medianlön.

Genomsnittet för samtliga regioner och landsting i Sverige är ett lönegap på 4 258 kronor.

26 sep 2016 | 12:09

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev