Därför döms Theodor Engström inte för terrorbrott för mordet Dom mot Theodor Engström i Visby tingsrätt med lagman Per Sundberg. Theodor döms för mord på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, men attacken är inte att bedöma som terrorbrott enligt Gotlands tingsrätt. Foto: Simon Rehnström / SvD/ TT och Karl Melander/ TT

Därför döms Theodor Engström inte för terrorbrott för mordet

Domen mot Theodor Engström Theodor Engström döms till sluten psykiatrisk vård för mord på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott mot Annie Lööf. Att döda en tjänsteman medför inte lika stor skada för landet som att döda landets ledning resonerar tingsrätten. ”Det kan inte sägas ha allvarligt skadat Sverige i den mening som krävs för att det ska vara ett terroristbrott”, säger rättens ordförande, Per Sundberg.
6 dec 2022 | 12:49
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Att det var Theodor Engström som mördade Ing-Marie Wieselgren i Almedalen står bortom allt rimligt tvivel, anser tingsrätten. 

All teknisk bevisning och vittnen från platsen ger en samstämmig bild.

Att han ska dömas för mord råder därför ingen tvekan om, anser rätten.

Däremot är frågan om den nya terroristlagstiftning som trädde i kraft bara en vecka före mordet verkligen anser att det uppfyller kraven för att vara ett terroristbrott.

Tingsrätten var inte enig

Och där är tingsrätten oenig. 

En nämndeman ville döma för terroristbrott. Men övriga rätten anser att det inte tillräckligt skadat Sverige. 

– Brottet har påverkat almedalsveckan och samhället i övrigt. Kvinnan hade en betydelsefull roll. Mordet hade betydelse för almedalsveckan och samhället i stort. Sammantaget har brottet skadat Sverige, men med den restriktiva tolkning lagen säger att man ska ha kan det inte sägas ha allvarligt skadat Sverige i den mening som krävs för att det ska vara ett terroristbrottsäger rättens ordförande, Per Sundberg vid en presskonferens.

Döms för förberedelse till terroristbrott

Däremot får åklagaren gehör för att Theodor Engströms planer på att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf uppfyller kriterierna för att han ska dömas för förberedelse för terroristbrott. 

– Han hade skaffat vapen för det; knivar, svärd, pilbåge. Han hade kartlagt vilka arrangemang partiledaren skulle varit med i. Landet Sverige hade kunnat skadas på ett allvarligt sätt om brottet hade genomförts.

Ing-Marie Wieselgrens efterlevande har också fått gehör för sitt skadeståndskrav på en särskild anhörigersättning, som är en relativt ny ersättning.

Tingsrätten menar också att Theodor Engström vid den rättspsykiatriska undersökningen visat på en allvarlig störning och ett stort behov av vård, vilket gör att tingsrätten inte kan frångå principen att den som har ett stort behov av vård ska dömas till det. 

Även där anmälde samma nämndeman en avvikande åsikt och ville att Theodor Engström skulle dömas till livstids fängelse.

Hade yrkat på livstids fängelse för terroristbrott

Kammaråklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål, hade yrkat på livstids fängelse för terroristbrott gällande mordet på Ing-Marie Wieselgren och för förberedelse för terroristbrott gällande planerna att mörda Annie Lööf. 

Kommer du att överklaga domen?

– Det är för tidigt att säga. Domen kom för en timme sedan, säger han.

– Jag har hunnit läsa översiktligt och kommer läsa domen noggrant flera gånger. Jag har tre veckor på mig att överklaga.

Med tanke på att tingsrätten inte dömer Theodor Engström till terroristbrott för mordet på Ing-Marie Wieselgren, tycker du att ni inte har kartlagt hans nätverk tillräckligt?

– Den slutsatsen tycker jag inte man kan dra av domen på något sätt. Enligt min uppfattning har vi utrett grundligt om det här var del av något större nätverk eller om han agerat helt på ensam hand. 

Vi ser rapport efter rapport om hot mot tjänstemän. Kan det finnas en anledning att överklaga domen för att tydligare pröva det hotet i stort?

– Det är absolut en möjlighet. 

Till SVT Nyheter säger Henrik Olin att:

– Tingsrätten sätter ribban väldigt högt för att det ska röra sig om ett terroristbrott. Tingsrätten undervärderar samhällseffekten av ett mord på en högt uppsatt tjänsteman under ett evenemang som politikerveckan i Almedalen.

– Jag tolkar det som att tingsrätten menar att risken för skada på samhället finns om man skulle mörda till exempel en partiledare men inte om man skulle mörda en högt uppsatt samhällstjänsteman, säger han till SVT Nyheter.

6 dec 2022 | 12:49

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev