Chefer vabbar minst i Sverige Vård av sjuka barn skiljer sig åt mellan yrkesgrupper. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Chefer vabbar minst i Sverige

Vabb Här är yrkena som vabbar minst − och mest. Försäkringskassan har tagit fram nya siffror.
7 sep 2023 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Om du är chef så är sannolikheten att du tagit ut vabb det senaste året låg. Majoriteten av chefer vabbar inte alls. Och vabbandet skiljer sig rejält mellan könen och mellan yrkesgrupper, enligt en ny rapport från Försäkringskassan.

Jobbar du med ett hantverksyrke inom bygg och tillverkning? I den här yrkesgruppen är sannolikheten för vabb störst. 67 procent av kvinnorna och 60 procent av männen vabbar.

Bland chefer vabbar däremot mindre än 37 procent av kvinnorna. Anledningen kan vara att chefer har flexibla arbetstider, att de kan arbeta hemma även med sjuka barn, samt att chefers barn ofta är äldre och kan klara sig själva. Det misstänker Försäkringskassan som undersökt vabbandet i olika yrkesgrupper.

Tidningsdistributörer, kundtjänstpersonal, barnskötare, lagerpersonal och restaurangpersonal är bland de yrken där det vabbades som allra mest både bland kvinnor och män år 2020.

Gymnasielärare, läkare och poliser tog däremot ut få vabbdagar år 2020, oavsett om de var kvinnor eller män. 

I samtliga yrkesgrupper vabbar kvinnor oftare och tar ut fler dagar än män.

Källa: Försäkringskassan

Pandemin ökade vabbandet

Coronapandemin ökade vabbandet i Sverige konstaterar Försäkringskassan, en utveckling som hållit i sig efter pandemin.

Antalet dagar med vabb ökade från 7 dagar i genomsnitt år 2019 till 9 dagar år 2020, och även åren 2021 och 2022 vabbade föräldrar klart fler dagar jämfört med åren före pandemin. Den här utvecklingen syns bland både kvinnor och män, och i samtliga yrkesgrupper.

− Att föräldrar vabbade fler dagar under pandemin är ingen överraskning men att nivån är fortsatt hög även efter pandemin är intressant, skriver Försäkringskassans analytiker Patrik Zetterberg i ett pressmeddelande.

7 sep 2023 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev