Arbetsgivarna utanför när svensk partssamverkan lanseras i FN Foto: Richardska Drew/AP/TT.
Arbetsgivarkollektivet väljer att ställa sig utanför när statsminister Stefan Lövfen lanserar sin Global Deal i FN.

Arbetsgivarna utanför när svensk partssamverkan lanseras i FN

Arbetsvillkor Om några veckor lanserar Stefan Löfven Global Deal för världen. Svenska arbetsmarknadsmodellen går på export och stöds av facken i såväl Sverige som Europa och världen. Men arbetsgivarna står utanför satsningen och är splittrade i frågan.
Gert Lundstedt
9 sep 2016 | 11:42
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Regeringen går nu från ord till handling med Global Deal – betydelsen av partssamverkan för anständiga arbetsvillkor och rättvis fördelning på en global arbetsmarknad.

Den 21 september lanserar Stefan Löfven Global Deal i FN i samband med generalförsamlingens öppnande. ILO:s generaldirektör Guy Ryder kommer att stå vid statsministerns sida, liksom enligt obekräftad uppgift OECD:s generalsekreterare Angel Gurría. Multinationella företag som Scania intygar att man står bakom Global Deal, och en regeringskälla försäkrar att sex länder utöver Sverige är med på tåget – bland dem Kanada och Colombia. Förhoppningen är att fler finns med vid FN-lanseringen.

Den fackliga uppslutningen bakom Global Deal räknar in såväl Världsfacket som Europafacket. Generalsekreterare Sharan Burrow kommer till FN och vid Europafackets styrelsemöte i veckan lanserade TCO-ordförande Eva Nordmark Global Deal för styrelsen, som sa ja till att ställa sig bakom.

En motpol till missnöjespolitik

Tanken är att stater, fack och företag gemensamt ska inse att bättre villkor ger social stabilitet, som i sin tur ökar anseendet och tillgången till lånemarknaden (som Världsbanken och Internationella valutafonden, IMF). Det ger ökad produktion och tillväxt, vad Stefan Löfven brukar beskriva som en ”win-win-win”-situation.

Per Hilmersson, internationell chef på TCO.

Per Hilmersson, internationell chef på TCO.

TCO:s internationella chef Per Hilmersson menar att Global Deal ligger rätt i tiden.

– Det finns en ökad medvetenhet om att växande klyftor och dålig omfördelning leder till sämre ekonomisk tillväxt och social hållbarhet. Global Deal för upp det på dagordningen. Det är positivt.

Frågan drivs dessutom på av liknande projekt som ILO:s Decent Work, och i mål åtta i FN:s Agenda 2030. Alla vill de förbättra villkoren på en globaliserad arbetsmarknad.

Medan missnöjes- och extrempartier kritiserar globalisering, frihandel och öppna gränser lyfter Per Hilmersson fram Global Deal som en motpol.

– Kontexten är att globaliseringen i sig för mycket gott med sig, men att fördelarna inte kommer alla till del. Det behövs en partssamverkan för en hållbar utveckling av arbetsmarknaden. Det leder till bättre förutsättningar att anamma strukturomvandling och därmed en mer positiv syn på öppna gränser och frihandel.

Har då Global Deal förutsättningar att sprida den svenska arbetsmarknadsmodellen med kollektivavtal och starka parter?

– Man kan alltid hoppas, men man ska vara medveten om ländernas olika traditioner och att den svenska partsmodellen växt fram under mer än hundra år.

Ser utmaning i östra Europa

Per Hilmersson försäkrar att TCO gärna är med och bidrar och visar hur modellen fungerar, vilka strukturer som behövs. Som ett exempel på vad som konkret kan göras framhåller han att problem även finns i Europa.

– EU-länder i östra Europa är en utmaning. Där finns oftast inte en fungerande dialog mellan arbetsmarknadens parter. Även här vill TCO vara med och bidra med kunskap och goda exempel.

Hur ställer sig då arbetsgivarna till Global Deal?

Niklas Beckman, arbetsrättsjurist på Svenskt näringsliv.

Niklas Beckman, Svenskt näringsliv.

”Upp till enskilda företag”

– Det är upp till det enskilda företaget att bedöma om man vill skriva på eller inte, säger Svenskt Näringslivs arbetsrättsjurist Niklas Beckman.

Global Deal är, vad jag känner till, inte trepartiskt förankrat inom ILO. Det har inte ens varit en diskussion om det.

Regeringen har under året haft kontakt med Svensk Näringsliv om Global Deal.

–Men med sådana här frågor jobbar vi inom ramen för ILO. Och Global Deal är, vad jag känner till, inte trepartiskt förankrat inom ILO. Det har inte ens varit en diskussion om det.

ILO:s pressavdelning bekräftar att organisationen ännu inte genomfört en trepartisk diskussion om att medverka i Global Deal, men att: ”ILO stöder Global Deal då det som tillkännages i deklarationen helt överensstämmer med ILO:s mandat och normer, samt uppdraget att främja social rättvisa.”

Gert Lundstedt
9 sep 2016 | 11:42

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Arne Lundström 9 sep 2016:

    Vad menar man? Trepartiskt, snart kommer väl fyrpartiskt. Antingen är man med på en självklarhet som att en god arbetsmarknad ska vara gällande för alla eller inte. Annars finns inte annat att pengar ska vara allenast gällade och att människor kommer i andra hand. Tycker vi det?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev