EU-kommissionen står fast vid den inslagna vägen

EU:s framtid Revideringen av utstationeringsdirektivet, Brexit-förhandlingar och ratificering av handelsavtalet CETA. De är några av de saker som ligger högst på EU-kommissionens dagordning under det kommande året, meddelade ordförande Jean-Claude Juncker i sitt linjetal till EU-parlamentet.
14 sep 2016 | 14:47
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll i dag sitt så kallade linjetal inför EU-parlamentet. Budskapet var i mångt och mycket att även om EU är splittrat, fortsätter kommissionen att arbeta på den inslagna vägen.

– Ett engagerat Europa kräver mod. Vi måste se medborgarna i ögonen, folk förväntar sig tydliga resultat som implementeras.

De kommande tolv månaderna blir viktiga för att ge prov på detta, menade han.

– Vi ska visa att Europa kan arbeta tillsammans.

Utstationeringsdirektivet står på dagordningen

Juncker underströk bland annat vikten av att komma i gång med förhandlingar om Brexit för att unionens goda relationer till Storbritannien ska kunna ta en ny skepnad. Kommissionen kommer också att gå vidare med revideringen av utstationeringsdirektivet.

”EU:s inre marknad är inte en plats för konkurrens med lägre villkor”

Per Hilmersson, internationell chef på TCO.

Per Hilmersson, internationell chef på TCO.

– Med tanke på det tillstånd Europeiska unionen befinner sig i var det viktigt att Juncker påminde om fördelarna med unionen och om de gemensamma värderingar som samarbetet vilar på, kommenterar Per Hilmersson, TCO:s internationella chef.

– Jag välkomnar särskilt Junckers tydliga ställningstagande för arbetskraftens fria rörlighet. Och att EU:s inre marknad inte är en plats för konkurrens med lägre villkor.

Per Hilmersson konstaterar att Juncker talade om vikten av att försvara EU:s industrier, men mindre om kompetensutveckling för hela arbetskraften för att stärka möjligheterna att ställa om till nya jobb.

”Måste satsa ännu mer på kompetensutveckling”

I talet kom beskedet att kommissionen vill öka anslagen till den europeiska fonden för strategisk investering, ett steg i rätt riktning enligt TCO.

– Men EU och medlemsländerna måste satsa ännu mer på kompetensutveckling, utbildning, jämställdhet och social dialog för att öka tillväxten och produktiviteten, avslutar Per Hilmersson.

Juncker passade också på att tala sig varm för CETA, det handelsavtal mellan EU och Kanada som är färdigförhandlat men ännu inte ratificerat (läs mer om det här). Jean-Claude Juncker kallade handelsavtalet för ”den bästa och mest progressiva uppgörelse som EU någonsin har förhandlat fram”.

– Jag kommer att arbeta med er (EU-parlamentet, reds anm) och med alla medlemsstater för att se till att det blir ratificerat så snart som möjligt.

14 sep 2016 | 14:47
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev