Arbetsgivare kritiska till ändrat rehabansvar Arbetsgivarnas ökade ansvar redan tidigt i sjukskrivningarna vållar oro. Foto Stina Stjernkvist / TT

Arbetsgivare kritiska till ändrat rehabansvar

Rehabilitering Arbetsgivarna ska ta större ansvar för rehabilitering när anställda sjukskrivs. Från fackets sida poängterar man att det är viktigt att följa upp de arbetsgivare som inte tar sitt ansvar, medan arbetsgivarna anser att lagen kan bli svår att efterleva även om man vill.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det förslag som regeringen och Vänsterpartiet nu har lagt fram innebär att arbetsgivare blir skyldiga att ta fram en plan för återgång i arbete senast då den anställda varit sjukskriven i 30 dagar.

Tidiga insatser är avgörande för att du ska kunna bli frisk och komma tillbaka till jobbet. Många arbetsgivare måste ta ett större ansvar, därför förtydligar vi nu deras skyldighet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarna får också ett utökat stöd för genomförande av de anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder som ingår i planen. Varje arbetsgivare har rätt till högst 10 000 kronor per anställd och år. Taket är 200 000 kronor per arbetsgivare.

I dag finns ett arbetsnära stöd på 7 000 kronor för utredande insatser, men i snitt används mindre en hälften av summan.

”Det är viktigt att Försäkringskassan verkligen har resurser att följa upp de arbetsgivare som av olika anledningar inte tar sitt ansvar.”

Uppföljningen av att företagen verkligen gör det de ska kommer att skötas av Försäkringskassan.

Mikael Dubois, utredare på TCO, tycker att mycket i förslaget är bra, men påpekar att uppföljningen är viktig.

De arbetsgivare som vill göra rätt för sig kommer naturligtvis försöka följa reglerna. Men det är viktigt att Försäkringskassan verkligen har resurser att följa upp de arbetsgivare som av olika anledningar inte tar sitt ansvar. Dessutom måste man säkra upp att arbetsgivarna har tillgång till den kompetens som krävs.

Fyrkantigt, säger arbetsgivarna

På arbetsgivarsidan är skepsisen större. Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega, anser att det visst finns fördelar med att arbetsgivarna ska ta fram rehabplanen.

Men problemet är att det är den psykiska ohälsan som ökar nu. Den är svårare att rehabilitera, det är ingen som riktigt vet hur man ska göra. Dessutom är det inte alltid så lätt att leva upp till tidsgränsen på 30 dagar.

Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, kallar förslaget för ”fyrkantigt”.

Det ser ut som om regeringen återinför det system som avskaffades 2007 eftersom det inte fungerade. Jag tycker inte att förslaget tar hänsyn till de individuella förutsättningar och begränsningar som finns. Inte minst kravet på att planen ska finnas inom 30 dagar är betungande, speciellt för små och medelstora företag.

Relaterad läsning

Om skribenten
reporter
Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Helen Johansson 23 mar 2017:

    Hur blir det med alla dem som inte är medicinskt färdigbehandlade efter 30 dagar? T ex de som får vänta lång tid, först på remiss, sedan på bedömning och till slut även vänta på operation. De kan inte återgå i arbete innan operation och ibland är det helt enkelt inte möjligt att bedöma möjligheterna till återgång i arbete efter operation – det kan endast ske när de är medicinskt färdigbehandlade.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar