Efter JO:s starka kritik av Anna Kinberg Batra har kraven på landshövdingens avgång blivit allt högre, även från borgerliga opinionsbildare. Men Anna Kinberg Batra är fast besluten om att rida ut stormen, ett beslut som fattades redan i våras när Aftonbladet först avslöjade rekryteringen av Anna Borgs.
– Jag har försökt ha fokus på uppgiften hela tiden. Det är klart att den här krisen är djup och allvarlig. Men ja, jag kände redan i våras att det här vill jag klara. Jag vill lära mig av de misstag jag har gjort. Jag vill se till att säkerställa att varken jag eller någon annan gör om dem, säger Anna Kinberg Batra och tillägger att ett sådant arbete inleddes redan i april.
Genom att anställa två personliga bekanta har hon inte bara agerat ”nonchalant” och med ”bristande respekt” utan också brutit emot regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet, menar Justitieombudsmannen. I fallet med anställningen av Anna Borgs som planeringschef och högra hand har hon också brutit mot förvaltningslagens bestämmelser om jäv.
Stödjer utökat tjänstemannaansvar
Samtidigt driver Moderaterna, det parti hon en gång var ordförande för och som hon fortfarande är medlem i, ett skärpande av tjänstemannansvaret. Ett förslag om hårdare konsekvenser vid felaktiga beslut och som fått kritik, men som hon själv stödjer.
Ska det gälla alla utom dig?
– Jag tycker absolut att man ska kräva att en tjänsteman kan ta ansvar och ska ta ansvar. Det här är en viktig myndighetschefsroll. Det gäller också på andra nivåer. Vi behöver ju alla beslutsfattare i länsstyrelsen kunna stå till svars för de beslut vi fattar.
Anna Kinberg Batra lyfter fram arbetsmiljöns roll för att det fattas rätt beslut.
– Och det där är väldigt viktigt att diskutera också arbetsmiljön omkring. En av de första initiativen jag tog när jag var ny, som jag tycker var helt rätt att göra, var att hemställa om ett starkare skydd för offentliga anställda i inte minst utsatta miljöer.
Har du aldrig vacklat och känt att du velat kasta in handduken och avgå?
– Jag har ställt mig frågan om det är värt det, det är klart jag har. Jag har inte varit lika glad varje morgon under det senaste halvåret. Men jag är övertygad om att den här uppgiften är väldigt viktig och vi har mycket bra framför oss. Då får jag också energi. Jag ser fram emot att lägga den här krisen bakom mig så småningom, säger Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batras anställda blir kvar
På torsdagen beskrev facket på Länsstyrelsen Stockholm JO:s beslut som ”en lättnad” och ”ett stöd” för den kritik de själva framfört. Men Susann Sass Johnsson, ordförande för Saco-S sade samtidigt att personalen fortsatt lever med konsekvenserna av Anna Kinberg Batras anställda.
– De är ju kvar. Dilemmat med jävsituationen finns ju kvar. Det är en förtroendekris inte bara på utsidan utan även på insidan, sade ordföranden efter JO:s kritik.
Ett beslut från JO är inte rättsligt bindande. Formellt sätt behöver inte en kritiserad myndighet rätta sig efter beslutet, ”i praktiken sker det dock nästan alltid”, skriver JO på sin hemsida.
Men trots att anställningsförfarandet var grundlagsvidrigt tycks det inte få konsekvenser för anställningarna. Det säger Anna Kinberg Batra nu till Arbetsvärlden.
– Jag har inga andra planer än att de ska vara kvar i sina tjänster på länsstyrelsen. Det är klart att de måste fundera själva. Två av de tre personerna är kvar och de gör viktiga uppgifter, säger landshövdingen.
Hur ska du återvinna personalens förtroende?
– Det ena är vårt arbete med fokus på uppgiften förstås. Nu kan vi förhoppningsvis lägga den här krisen bakom oss och fokusera på uppgifterna. Och jag kommer göra det. Det andra är bättre dialog. Det är ingen hemlighet att det har funnits kritik, säger hon.
Riksrevisionen utreder utköp: ”En komplimang”
Men än är krisen långt ifrån över. En intern arbetsmiljöutredning som ska se över vad som av skyddsombuden på myndigheten kallats Anna Kinberg Batras ”toxiska ledarskap” väntar på sitt slutförande.
Men det gör också Riksrevisionens granskning av utköpet av den tidigare länsöverdirektören under Anna Kinberg Batras ledarskap. Ett utköp som varit intern impopulärt och som också kostat skattebetalarna 2,2 miljoner.
– Det kommer nog att granskas noggrant och hårt. Det är i grund och botten en komplimang i meningen att det här är en av Sveriges allra viktigaste myndigheter. Då ska vi tåla granskning. Det ser jag fram emot att jobba hårt för att vi ska göra, säger landshövdingen.