AD: Rätt att varna lärare som skrev kritiskt om SD Det var under distansundervisning, under pandemin, som en lärare skrev kritiskt om SD i en uppgift till sina elever. Inte okej, enligt kommun och Arbetsdomstolen. Foto: Janerik Henriksson / TT

AD: Rätt att varna lärare som skrev kritiskt om SD

Arbetsrätt En lärare uttalade sig om SD när han undervisade digitalt under pandemin. Han fick sedan en skriftlig varning. Fel ansåg fackförbundet Sveriges lärare. Nej, helt riktigt kom Arbetsdomstolen i dag fram till.
31 maj 2023 | 15:19
+1
5
+1
4
+1
0
+1
1
+1
6
+1
8

Det var i maj för två år sedan, under pandemin, som en gymnasielärare använde Google Classroom för en övning om värderingar i ämnet religionskunskap.

Bland annat ska han ha skrivit: ”Om du t.ex har värderingen människovärde/allas lika värde, då kommer detta att påverka dig på olika sätt, t.ex: Du röstar förmodligen inte på Sverigedemokraterna. Du anser att Sverige ska ha en human flyktingpolitik. Du är inte rasist.”

Samnytt ringde upp läraren

Ingen lärare eller elev ska därefter ha kontaktat läraren. Däremot blev han uppringd av en skribent från sajten Samnytt. Läraren ska då ha tagit bort sitt inlägg. Samnytt publicerade sedan en artikel med ljudinspelning av telefonsamtalet.

Läran gick själv till rektor och berättade vad som hänt. Arbetsgivaren kom sedan fram till att agerande var fog för en skriftlig varning för ”fel eller försummelse i arbetet”, som finns reglerat i kollektivavtalet.

Enligt kommunen strider det läraren skrev mot att skolan ska vara objektiv och inte värdera partipolitik i undervisningen. Arbetsgivaren skriver bland annat att:

”I rollen som lärare ligger ett ansvar att fullgöra skolans demokratiska uppdrag och det är därför viktigt att lärare avhåller sig från att förmedla personliga uppfattningar i politiska frågor.”

Läraren och hans fackförbund, Sveriges lärare, ansåg att varningen var fel och stämde kommunen för kollektivavtalsbrott.

AD: ”Uppfyller inte kravet på saklighet”

Fallet har nu gått hela vägen till Arbetsdomstolen (AD), som i dag onsdagen den 31 maj kom med sin dom.

Domstolen håller med arbetsgivarsidan. Att peka ut ett politiskt parti och påstå att de som röstar på det inte delar värderingen om alla människors lika värde, uppfyller enligt AD inte kravet på saklighet och allsidighet.

Visserligen har en offentligt anställd lärare ett starkt skydd i sin yttrandefrihet. Men den är inte absolut, skriver AD. Publiceringen gjordes i undervisningen, och det var inte en tydligt avgränsad personlig politisk uppfattning.

Sveriges lärare får stå för rättegång

Så det var rätt av kommunen att ge läraren en skriftlig varning, även om det kan ”ifrågasättas hur allvarlig förseelsen var”. Kommunen har därmed inte brutit mot kollektivavtalet, och förbundets talan avslås.

I stället får Sveriges lärare stå för kommunens rättegångskostnader på 85 800 kronor med ränta.

Läraren har jobbat i kommunen i över 40 år, och gick i somras i pension.

Domstolens beslut var enhälligt.

31 maj 2023 | 15:19
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från petterssonsblogg.se - "Rätt att varna lärare som skrev kritiskt om SD – Petterssons gör Sverige lagom!" 2 jun 2023:
    […] SKOLAN. En lärare uttalade sig om negativt om Sverigedemokraterna när han undervisade digitalt under pandemin. Han fick sedan en skriftlig varning. Fel ansåg fackförbundet Sveriges lärare. Nej, helt riktigt kom Arbetsdomstolen fram till, rapporterar Arbetsvärlden. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev