Över hundra lokförare på Stockholms pendeltåg är stämda av arbetsgivarorganisationen Tågföretagen/Almega för den vilda strejken i slutet av april.
Medlemmar i såväl Seko som ST som jobbar på tågen, har vänt sig till sina förbund för att få rättshjälp. Men båda förbunden har sagt nej, något som Arbetet var först att rapportera om.
”Har brutit mot förbundets stadgar”
Till Arbetsvärlden bekräftar ST:s pressansvariga, Anders Maxson, att förbundets rättsnämnd avslagit en sådan begäran.
”Vi gick ut med information redan innan strejken bröt ut att vi inte skulle stödja aktionen och att medlemmarna riskerade att behöva betala såväl böter som rättegångskostnader om de ändå deltog. Då vi inte stödjer otillåtna stridsåtgärder och har meddelat medlemmarna detta sedan innan strejken bröt ut så beviljar vi dem inte heller rättshjälp”, skriver han i ett mejlsvar.
Rättsligt efterspel av den vilda strejken
- Den 17 -19 april pågick en så kallad vild strejk bland lokförare på Stockholms pendeltåg. Den kallas för vild då den skedde under en tid när parterna hade ett kollektivavtal, då råder fredsplikt. Och då kan ett fackförbund inte strejka.
- Orsaken till strejken är arbetsgivaren, MTR:s, avveckling av tågvärdar ombord. Något som gör att lokförarna blir ensamma.
- Tågföretagen/Almega stämde först 73 lokförare, sedan ytterligare 37 till Arbetsdomstolen (AD). Arbetsgivarna yrkar på skadestånd på 6 000 kronor från var och en av dem. Vilket är dubbelt så mycket som nuvarande norm i AD. Orsaken är risk för vite från regionen, och inflation skriver arbetsgivarna i sin stämningsansökan.
- Förhandlingar kommer att ske efter sommaren.
I Sekos beslut resonerar man på liknande sätt.
”Den huvudsakliga anledningen till beslutet är att Seko
från början varit tydliga med att deltagande i en olovlig stridsåtgärd strider mot
förbundets uppfattning och att de medlemmar som deltagit i stridsåtgärden brutit mot
förbundets stadgar”, kan man läsa i det skriftliga beslutet från förbundet till medlemmar i Seko Lok Pendeln.
Till Arbetet säger en anonym lokförare, som deltog i den vilda i strejken, att beslutet uppfattas som ett svek.
– Det är deras uppgift att stötta oss i det här läget. Vi är medlemmar och vår stridsåtgärd riktade sig mot arbetsgivaren. Men de är rädda att det ska se ut som att de stöttade den vilda strejken om de hjälper oss nu.
Lokförare: ”Är det värt att vara med i facket?”
Lokföraren som strejkade säger också att hen inte ”riktigt kan lita på Seko”
– Händer det någonting får man sköta sig själv. Många av oss lokförare funderar på om det verkligen är värt att fortsätta vara medlemmar.