Transport förlorar mot SD-politiker även i hovrätten De båda parterna, SD-politikern Mats Fredlund i Stockholms tingsrätt i början av året, där han vann. Bakom honom Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson. Foto: Roger Turesson/DN/TT

Transport förlorar mot SD-politiker även i hovrätten

SD och facket Lastbilsföraren och sverigedemokraten Mats Fredlund fick rätt även i hovrätten. Hans före detta fackförbund Transport saknar stöd i stadgarna att utesluta honom för hans politiska engagemang. "Jag har tagit den här fajten för hela svenska folket", säger Mats Fredlund.
8 dec 2022 | 11:07
+1
15
+1
12
+1
0
+1
0
+1
2
+1
4

– Hovrätten har vid en tolkning av förbundets stadgar funnit att beslutet om uteslutning inte haft stöd i stadgarna. Hovrätten har därför fastställt tingsrättens dom. Varken domstolsprövningen i sig eller tolkningen av förbundets stadgar har inneburit en begränsning av föreningsfriheten, säger hovrättsrådet Elisabet Brunlid i ett pressmeddelande.

Mats Fredlund: ”Det här gäller hela svenska folket”

Mats Fredlund säger till Arbetsvärlden att han hade blivit chockad om hovrätten hade kommit fram till något annat.

– Det här var vad jag förväntade mig. Men det här gäller inte bara mig, utan hela svenska folket. Det är därför jag har tagit den här fajten. Jag blir så frustrerad när ett fackförbund bestämmer vilken politisk tankebana man ska ha.

Transport: ”Det här är oroväckande”

Från Transport beklagar man domen, och förbundet ska analysera den närmare.

– Det är oroväckande att hovrätten anser att staten kan bestämma över vem som får vara med i en förening och att föreningens egna medlemmar inte får göra det, säger Lars Mikaelsson, Transports förbundssekreterare i ett pressmeddelande.

Det var under våren 2019 som lastbilsföraren Mats Fredlund uteslöts ur Transport, där han då hade varit medlem i fem år. Orsaken var att han under hösten blivit invald i Kiruna kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna (SD).

Att vi överklagar är inte osannolikt med tanke på att målet handlar om våra medlemmars föreningsfrihet.

Lars Mikaelsson, förbundssekreterare Transport

Förbundet anser att ett förtroendeuppdrag för SD inte är förenligt med vad som står i stadgarna om att ”verka för en samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde”.

Mats Fredlund stämde då Transport. Och i våras kom Stockholms tingsrätt med sin dom.

Enligt tingsrätten saknades stöd i Transports stadgar för att utesluta en person på grund av att den är sverigedemokratisk politiker.

Man ansåg också sig ha rätt att tolka sina egna stadgar.

Förbundet höll inte med om att uteslutningen saknar rättsligt stöd, och överklagade till Svea hovrätt.

Som alltså nu slår fast domen.

Inget skadestånd till Mats Fredlund

Transport ska ersätta Mats Fredlund för rättegångskostnader på närmare 230 000 kronor.

Även han hade överklagat domen, då han ansåg att han har rätt till skadestånd på 100 000 kronor.

Något som tingsrätten inte höll med om. Och det gör inte Svea hovrätt heller.

– Det är vansinnigt att jag inte får det. En privatperson som blir lidande av fackliga dumheter. 100 000 är småpengar, de hade jag kunnat leva utan. Men just knäppen på näsan att man gjort fel, den hade jag velat se.

Transport kan ta det till Högsta domstolen

Det blir upp till Transports förbundsstyrelse att avgöra om domen från hovrätten ska tas upp för prövning i Högsta domstolen.

– Att vi överklagar är inte osannolikt med tanke på att målet handlar om våra medlemmars föreningsfrihet. Liknande fall har tagits upp i Europadomstolen och då har fackföreningens medlemmar fått rätt i att bestämma om reglerna kring medlemskap, säger Lars Mikaelsson som är förbundssekreterare.

8 dec 2022 | 11:07

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från document.se - "Transport förlorar i hovrätten – www.document.se" 5 jun 2023:
    […] Lastbilsföraren och sverigedemokraten Mats Fredlund fick rätt även i hovrätten. Hovrätten menar att hansns före detta fackförbund Transport saknar stöd i stadgarna att utesluta honom för hans politiska engagemang. ”Jag har tagit den här fajten för hela svenska folket”, säger Mats Fredlund. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar