A-kassornas system stängs ned efter incident En a-kassa har utsatts för en "säkerhetsincident". Foto Gustav Sjöholm / TT

A-kassornas system stängs ned efter incident

På grund av en säkerhetsrelaterad incident har alla a-kassors system tillfälligt stängts ned i förebyggande syfte.
2 dec 2022 | 10:40
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under fredagen stängde Sveriges a-kassor ned systemet för samtliga a-kassor efter att en incident inträffat under torsdagen mot en av a-kassorna. Medlemmar kan ha svårt att just nu över huvud taget nå sin a-kassa, skriver Sveriges a-kassor i ett pressmeddelande.

Arbetet med att analysera hot och effekter av den säkerhetsincidenten pågår.

”Vi har också aktiverat krisledningen enligt den krisplan som gäller för situationer som denna”, skriver a-kassorna.

Sveriges a-kassor har lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och gjort en allmän anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

A-kassorna får tjänster från Softronic

Ursprunget är enligt Dagens industri en säkerhetsincident hos it-företaget Softronic, som Sveriges a-kassor köper it-tjänster av. Enligt tidningen uppges på Softronics hemsida (som i skrivande stund inte går att nå) IF Metalls a-kassa som kund.

”Generellt i branschen så blir den här typen av säkerhetsrelaterade incidenter vanligare, vi ser en ökad vilja från illasinnade aktörer att försöka påverka. Det har varit en stegrande trend under den senaste tiden i hela samhället.”, säger Mathias Kjelberg, operativ chef på bolaget, till Dagens Industri.

2 dec 2022 | 10:40
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar