Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Godkänn

6F: ”Fullt rimligt med 3,2 procent och ettårigt avtal”

Avtal 2016 I dag kom de samordnade avtalskraven från 6F inom LO: lägst 3,2 procent med en avtalsperiod på 12 månader.
16 dec 2015

De fem LO-förbunden i 6F – Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko – visar med dagens besked att man inte nöjer sig med samma nivå som Facken inom industrin, vars krav är minst 2,8 procent på ett år. 6F har kommit överens om att kräva 3,2 procent. Avtalskraven innehåller en satsning inom vissa avtalsområden på lägstalöner med en höjning på minst 800 kronor per månad och heltidsanställd.

– Vi har en samsyn såväl om det ekonomiska utrymme som finns och om de orättvisor vi ser på svensk arbetsmarknad. Våra krav är fullt rimliga och genomförbara, säger 6F-förbundens fem ordförande i ett gemensamt uttalande i dag.

Förbunden hänvisar i ett pressmeddelande till att deras analys sammanfaller med Riksbankens och Konjunkturinstitutets bedömningar, och skriver att ”låga löneökningar innebär en risk för Sveriges ekonomi och leder till svagare ekonomisk utveckling samt lägre sysselsättning.”

I avtalskraven finns även begränsningar av arbetsgivarnas möjlighet att ensidigt införa drogtester, utdrag ur register och övervakning, liksom begränsningar av timanställningar, visstidsanställningar och arbetsgivarens möjlighet reglera om heltidsanställningar till deltid, så kallad hyvling.

16 dec 2015
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan