10 undantag från turordningen fällde förhandlingarna Fr v: För Svenskt Näringsliv förhandlade Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv, och Stefan Koskinen, förbundsdirektör hos Almega. Vissa höjer på ögonbrynen för att Teknikföretagen inte är direkt representerade i förhandlingarna. PTK företräds av Martin Wästfelt, förhandlingschef för Unionen och för PTK, och av Camilla Frankelius, förhandlingschef hos Sveriges Ingenjörer. Foto: TT

10 undantag från turordningen fällde förhandlingarna

Arbetsrätt Det var mycket nära att parterna enades i las-förhandlingarna. Det fanns enighet kring flera konkreta förslag.
Göran Jacobsson
4 okt 2020
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Utlösande för sammanbrottet i las-förhandlingarna var arbetsgivarnas krav på undantag vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Arbetsgivarna stod fast vid fler än 10 undantag.

Det uppger en facklig källa, som också säger att tidsbrist spelade in vid parternas misslyckande. Samtidigt är det många som hävdar att det i grunden är politikerna som bär ansvaret sammanbrottet, eftersom de lovat att infria flera av arbetsgivarnas krav om förhandlingarna misslyckas. Det har också gjort att arbetsgivarna haft problem att vara eniga om att sträva efter förhandlingslösning. En del arbetsgivarföreträdare har helt enkelt inte tyckt det varit så viktigt att få till stånd ett avtal.

De verkliga hjältarna är arbetsgivarnas förhandlare.

– De verkliga hjältarna är arbetsgivarnas förhandlare. De har verklig kämpat för att hålla ihop leden och få tillstånd ett avtal. Ska man leta skurkar så det är Centern och Liberalerna, som lovat att infria arbetsgivarnas  intressen om förhandlingarna misslyckas, säger en facklig källa med insyn i förhandlingarna.

”Bättre ordning på daglöneriet”

Det berättas att många vid flera tillfällen trott att det varit kört under förhandlingarnas gång, men att man kommit igång igen. Bilden är att parternas företrädare jobbat hårt för att få till stånd ett avtal.

Mycket var klart när förhandlingarna brakade samman.

När det gäller omställning fanns bland annat ett färdigt förslag som innebar rätt till 80 procent av lönen under upp till ett år för studier.

Enligt uppgift var fack och arbetsgivare mycket nära att komma överens om reglerna för saklig grund. Det berättas att arbetsgivarna hade förflyttat sig när det gäller hyvling, inhyrning och allmänn visstid. Arbetsgivarna var beredda att gå med på begränsningar.

– Vi skulle fått bättre ordning på daglöneriet, säger en facklig källa.

Enighet om omställning och a-kassa

När det gäller omställning fanns bland annat ett färdigt förslag som innebar rätt till 80 procent av lönen under upp till ett år för studier.

Kring a-kassan finns en grundmurad enighet om att parterna vill ha en grundläggande utredning med syfte att parterna ska ta över arbetslöshetsförsäkringen.

Undantag för 5 arbetare och 5 tjänstemän

Förslaget som ledde till sammanbrott var att arbetsgivarna vill ha rätt att göra många undantag vid

uppsägning på grund av arbetsbrist. Det var att göra undantag för 5 arbetare, 5 tjänstemän och en procentuell andel av hela antalet som ska sägas upp.

Arbetsvärlden har sökt alla ledande förhandlare – Svenskt Näringslivs Mattias Dahl, PTK:s Martin Wästfelt och LO:s Torbjörn Johansson för kommentarer om sammanbrottet. Ingen av dem har svarat.

Kan förhandlingarna återupptas?

Det kan bero på att flera inte tror att det är slut och att det finns tankar om att det borde gå att komma överens, eftersom man var så nära att sluta ett nytt avtal. Det skulle innebära att förhandlingarna bara strandat och snart återupptas.

Nyheter

Det finns de som säger att förhandlarna behöver vila ett tag för att senare kunna återuppta förhandlingarna. Andra säger att det måste ske en förändring av förutsättningarna för att det ska bli möjligt att nå en överenskommelse.

Enligt resonemanget kan ett tryck skapas på arbetsgivarna om de hotas av någon slags smärta, som till exempelvis en stökig avtalsrörelse, om man inte skapar ett nytt avtal. Eller om politikerna gör tvärtom och kastar Toijer-utredningens förslag i papperskorgen.

Göran Jacobsson
4 okt 2020

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar