Tre fransmän har just stått inför rätta i Luxemburg. Två av dem är före detta anställda hos den internationella finansiella rådgivningsbyrån Pricewaterhousecoopers (PWC). Den tredje är journalist.
Antoine Deltour arbetade hos revisorsbolaget PWC i Luxemburg fram tills 2010. Innan han lämnade företaget kopierade han en mängd dokument. Han hade upptäckt att hans arbetsgivare hade hjälpt multinationella företag med att förhandla sig till stora skattelättnader i Luxemburg. Istället för att betala de sedvanliga 29 procenten, slapp de undan med några procent. Efter att ha kontaktat journalisten Edouard Perrin ledde historien till ett avslöjande i en fransk tevekanal under 2012.
300 storföretag smet från skatt
Raphaël Halet, även han anställd hos PWC, har sagt att det var när han såg Edouard Perrins tevedokumentär som han insåg vad han själv medverkade till hos företaget. Han läckte i sin tur ny information.
Det stora genombrottet i LuxLeaks-affären kom 2014, efter att det internationella journalistkonsortiet ICIJ hade grävt i dokumenten. Medier i flera länder kunde rapportera att omkring 300 multinationella företag, som Ikea, Apple och Pepsi, utnyttjade möjligheten. Detta betydde i sin tur att andra EU-länder hade gått miste om enorma skatteinkomster.
Antoine Deltour har fått flera pris, bland annat en utmärkelse som ”EU-medborgare” av EU-parlamentet. Men av den luxemburgska staten betraktas både han och Raphaël Halet som tjuvar. De anklagas för stöld, bedrägligt intrång i datasystem och illegal spridning av företagshemligheter, för att bara nämna några av åtalspunkterna.
Kritik mot brist på EU-skydd
Rättegången har pågått i två veckor under våren, och domen väntas komma i slutet av juni. Men åklagaren har yrkat på arton månaders fängelse för de båda. Och på bötesstraff för journalisten Edouard Perrin.
– Om de inte frias, kommer sannolikt den Luxemburgska staten inom sinom tid att dömas av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, säger juristen Eric Alt.
Han är jurist vid franska Högsta domstolen och vice ordförande i föreningen Anticor, som bekämpar korruption. Europarådet (som är sammansatt av 47 länder och inte är ett av EU:s organ) har ett direktiv som innebär skydd för visselblåsare.
Läs mer: Företagshemligheter ställs mot rätt till visselblåsning
I Luxemburg finns redan ett visst skydd, men det gäller inte i affärer som berör skatter. Enligt Eric Alt är EU-kommissionen, där ju Luxemburgs före detta statsminister Jean-Claude Juncker är ordförande, är däremot oklar i sin ställning till dessa samhällsnyttiga medborgare.
– Det nya direktivet om företagshemligheter försämrar skyddet både för visselblåsare och för journalister. Det gör att sekretessen blir regeln, och öppenheten undantaget. Det borde vara tvärtom, säger Eric Alt.