Den första oktober träder nya las i kraft. På Unionen möter rådgivarna många frågor kring vad de nya reglerna vid arbetsbrist får för effekt.
De vanligaste frågorna är hur man ska räkna de nya undantagen om man inte kommer överens om en avtalsturlista vid arbetsbrist, säger Malin Wulkan, Unionens chefsjurist.
På Unionen vill man slå ett slag för att tjänstemannaklubbarna på en arbetsplats går ihop lokalt, i så kallade PTK-L, för att kunna förhandla tillsammans vid arbetsbrist.
− Då tillämpas de nya undantagsreglerna på hela tjänstemannakollektivet. PTK-L blir den lokala parten och tjänstemännen behandlas som ett kollektiv och utgör en krets. Rollen blir att beakta att de nya reglerna bevakas så att man inte kan göra fler undantag än vad som är avsett, säger Malin Wulkan.
Annars är fokus för Unionen att fortsatt stötta lokala klubbar att nå överenskommelser vid arbetsbrist.
− De nya reglerna kan man beskriva som en stupstock, huvudregeln är ju att man ska förhandla och komma överens, säger Malin Wulkan.
Många frågor till Unionen rör också det nya omställningsstudiestödet.
De stora klubbarna har velat ha egna dragningar om det, säger Malin Wulkan.
Det viktigaste budskapet från Unionen är att man skaffar sig kännedom både om det förstärkta stödet i avtalet och om det nya statliga stödet, samt att man kan få det medan man är anställd, inte endast mellan jobb.
Men den främsta informationskällan är CSN och omställningsorganisationerna som hanterar stödet, menar Malin Wulkan.