Två EU-ministrar och en arbetsmarknadsminister som tror på social dialog President Emmanuel Macron med sin nya regering i Elyseepalatset i onsdags. (AP Photo/Francois Mori, Pool).

Två EU-ministrar och en arbetsmarknadsminister som tror på social dialog

Frankrike Frankrike har fått en ny pro-europeisk regering. Den nya arbetsmarknadsministern har en ”bra bakgrund”, enligt franska fack. Återstår att se om den goda viljan visar sig i praktiken, säger de till Arbetsvärlden.
Anna Trenning-Himmelsbach
19 maj 2017
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Att nytillträdda franska presidenter genast hälsar på hos den tyska förbundskanslern är en tradition. Men Emmanuel Macrons visit hos Angela Merkel tycks ha fallit i ovanligt god jord. Direkt efter mötet förklarade de båda att de vill stärka EU och Eurozonen, och även är beredda att omarbeta de gällande fördragen.

På Macrons EU-program

  • En starkare EU-zon.
  • En gemensam säkerhetspolitik.
  • Nya åtgärder för att förhindra social dumpning, bland annat gemensamma minimiregler för sociala villkor.
  • Nya regler för att förhindra att företag både inom och EU konkurrerar genom att inte respektera miljökrav och sociala krav.
  • En skärpning av utstationeringsdirektivet.
  • En Buy European act.
  • Öka medborgarkontrollen vid upprättandet av nya handelsavtal.
  • Utökade Erasmus-möjligheter.
  • Möjlighet för lärlingar att praktisera i andra EU-länder.
  • Hårdare regler mot skatteoptimering.
+ Expandera
Den nya franska regeringen, som presenterades häromdagen, framstår också som tydligt EU-vänlig. Hos landets största fackliga centralorganisation CFDT anser man att anslaget är bra.

– Ja, det är hoppfullt att Emmanuel Macron och regeringen är så positiva till EU. Vi kan inte klara oss ensamma gentemot mäktiga länder som USA eller Ryssland, säger Didier Juncker, generalsekreterare för facket CFDT i Moselle i nordöstra Frankrike.

Vi behöver ett EU som motverkar social dumpning

Trots att hundratusentals invånare i regionen jobbar på andra sidan gränsen, stöter han ofta på en stark misstro gentemot EU, både från vänstersympatisörer och från de som röstar på den Nationella Fronten. Enligt Didier Juncker beror det på att EU är en luddig struktur för många, och ofta utpekas som syndabock, men också för att EU inte ger medborgarna ett tillräckligt skydd.

– Vi behöver ett EU som motverkar social dumpning, och där de sociala villkoren utjämnas uppåt. Vi behöver också förbättra situationen för dem som är utstationerade, säger han.

Emmanuel Macron har lovat att verka för ett ”socialare EU”. Men det är alldeles för tidigt att säga om presidentens EU-vänlighet är bra eller inte för löntagarna, säger Christelle Gillard, i den nationella ledningen för landets tredje största fack, Force Ouvrière, FO.

– Frågan är vad det innebär konkret, och långt han är beredd att gå när det gäller att harmonisera villkoren. Baserar han sig på en minimi-sockel, eller vill han ha en verklig förbättring, säger hon.

En av dem som får nyckelroll i det inhemska förändringsarbetet är nya arbetsmarknadsministern

För att den franska presidenten ska framstå som trovärdig på den europeiska arenan, och inte minst av sin tyska kollega, måste han först ta itu med nationella problem, som att minska en kroniskt hög arbetslöshet.

Muriel Pénicauds CV

Född 1955. Studier i historia, utbildningsvetenskap och klinisk psykologi, samt examen i management från handelshögskolan INSEAD.

Har varit rådgivare åt den tidigare socialistiska arbetsmarknadsministern Martine Aubry, personaldirektör på Danone, och i styrelsen för järnvägsbolaget SBCF.

Sedan 2014 chef för Business France, Frankrikes motsvarighet till Business Sweden.

+ Expandera
En av dem som får nyckelroll i det inhemska förändringsarbetet är den nya arbetsmarknadsministern Muriel Pénicaud. Hon tillhör de ministrar i regeringen som inte har en bakgrund som yrkespolitiker. Hos facken är hon relativt välkänd eftersom hon har arbetat med personalfrågor i olika instanser och företag, och jobbat inom områden som berör stress och psykiskt välbefinnande på arbetsplatser.

Minister som tycks tro på den sociala dialogen

Under de senaste åren har hon också skrivit en rapport som berör stress och psykiskt välbefinnande på jobbet. Enligt flera fackledare är hon en person som verkligen tycks tro på den sociala dialogen.

– Ja, hon har en profil som vi uppfattar som bra. Men vi är försiktiga även på den punkten. Vi har varken träffat presidenten eller den nya ministern ännu, säger Christelle Gillard hos FO.

Muriel Pénicaud har arbetat både inom privata näringslivet och i offentlig sektor, bland annat som rådgivare åt den före detta socialistiska arbetsmarknadsministern Martine Aubry. Hon var personaldirektör hos livsmedelsföretaget Danone och har ingått i styrelsen för järnvägsbolaget SNCF. Sedan 2014 är hon chef för Business France, en offentlig institution som likt Business Sweden har till uppgift att stötta (franska) företag på den internationella marknaden och främja utländska investeringar i Frankrike.

Varannan är kvinna

Regeringen består av 23 ministrar och statssekreterare, inklusive premiärministern Edouard Philippe. 12 är män, 11 är kvinnor.

Nio saknar bakgrund som politiker, däribland arbetsmarknadsministern Muriel Pénicaud.

Flera ministrar har under det senaste året engagerat sig för Emmanuel Macrons nybildade politiska parti, République en Marche – Republiken på gång.

Tre ministrar, varav premiärministern, har tidigare varit aktiva i högerpartiet Republikanerna, sju kommer från Socialistpartiet och tre från centerpartiet Modem.

Två ministrar ansvarar för EU-frågor: Jean-Yves Drian, minister för Europa och utrikesaffärer och Marielle de Sarnez – minister för europeiska affärer.

+ Expandera

Relaterad läsning

Anna Trenning-Himmelsbach

/ Kontakta skribenten

19 maj 2017
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar