Informell ekonomi

Tema Informell ekonomi

Hälften av världens arbetskraft befinner sig inom den informella ekonomin: utan att betala skatt, men också utan några som helst skyddsnät. Arbetsvärlden har besökt Zimbabwe, där 94 procent av alla arbetare är utan formella jobb.
18 jun 2015 | 13:10

Ungefär hälften av världens arbetskraft uppskattas ingå i den informella ekonomin, i stora delar av Afrika och södra Asien är siffran runt 90 procent. Utan sociala skyddsnät hamnar arbetarna helt utanför samhället: Den som blir sjuk har ingen möjlighet att försörja sig, inte heller den som blir för gammal för att arbeta.

I Zimbabwe är nästan hela arbetskraften informell och ytterligare flera hundra jobb försvinner varje vecka. Landets ekonomi befinner sig i fritt fall, inte minst efter hyperinflationen i slutet av 00-talet då en arbetare kunde ha en månadslön på tiotals triljoner ZIM-dollar och ändå leva långt under existensminimum.

Men försök görs att få den informella ekonomin formaliserad, både globalt och i enskilda länder. I Zimbabwe försöker det formella facket organisera informella arbetare. Och i förra veckan antog ILO en rekommendation om övergången från informell till formell ekonomi, med en förhoppning om att den ska verka som recept för formalisering världen över.

18 jun 2015 | 13:10
Nyheter
De viktigaste nyheterna en gång i veckan
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev