Nytt förslag till upphandlingsregler ser ut att få riksdagsmajoritet

Upphandling I dag tar regeringen beslut om en ny proposition om upphandlingsregler. Förslaget är en kompromiss som TCO har medverkat till, och enligt uppgift till Svt får förslaget riksdagsmajoritet
16 mar 2017 | 11:11
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Som Arbetsvärlden har skrivit om tidigare gick inte regeringens hela förslag till nya upphandlingsregler genom riksdagen i höstas. I dag tar regeringen beslut om ett reviderat förslag, som enligt uppgifter i Svt på morgonen också har stöd från Kristdemokraterna. Det skulle betyda att det nya förslaget får stöd från en riksdagsmajoritet.

– Jag är väldigt glad att det nu finns en majoritet för det kompromissförslag som är ett initiativ från TCO, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en kommentar till uppgifterna från Svt.

– Nu kan vi få upphandlingsregler som gynnar seriösa företag, säger hon vidare.

Enligt regeringen innebär det reviderade förslaget i korthet att reglerna kommer att tillämpas bara för upphandlingar över EU:s tröskelvärden. Tröskelvärdena vid upphandling av varor och tjänster är drygt 1,2 miljoner kronor för statliga myndigheter och drygt 1,9 miljoner kronor för kommuner och landsting. Vid upphandling av byggentreprenader är tröskelvärdet 48 miljoner kronor. I offentliga upphandlingar ska ställas krav på lön, semester och arbetstid när ”det är behövligt”.

16 mar 2017 | 11:11
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev