Kommuner fortsätter ställa sociala krav i upphandlingar

Kollektivavtal Även om regeringens lagförslag nu verkar falla, ställs redan krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentlig upphandling på flera håll runtom i landet. I Malmö hoppas man dessutom kunna utöka dem till krav på kollektivavtal.
14 sep 2016

– Det är bedrövligt att varken Alliansen eller SD vill få igenom ett förslag som gynnar seriösa företag och som ytterst gynnar löntagare, säger Andreas Schönström (S), arbetsmarknadspolitiskt kommunalråd i Malmö stad.

Andreas Schönström, kommunalråd Malmö stad.

Andreas Schönström, kommunalråd Malmö stad.

Malmö är en av de kommuner som sedan flera år tillbaka använder sig av krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentliga upphandlingar. Kommunen införde redan 2013 ett pilotprojekt med den så kallade Vita jobb-modellen, där facket agerar kontrollanter för att se till att krav på bland annat lön och semester följs. Modellen har sedan dess utökats till upphandlingar inom fler områden och blev permanent i början av 2015.

Leder till färre oseriösa anbud

Malmö kommer också fortsatt att använda sig av modellen, oavsett resultat i riksdagsomröstningen.

– Om lagen hade gått igenom hade det ytterligare förbättrat våra chanser att kunna stödja seriösa företag som lägger upphandlingsanbud. Om alla hade gjort som vi, hade oseriösa företag försvunnit på sikt, säger Andreas Schönström.

”Vår vision och målsättning är att kunna ställa krav på kollektivavtal”

Malmö kommer nu att se över om de kan skärpa upphandlingskraven ytterligare, bland annat genom att trappa upp uppföljningen.

– Vår vision och målsättning är att vi ska kunna ställa krav på kollektivavtal. Vi upphandlar för sex miljarder varje år i Malmö och vi har ett ansvar. Det är inte bara priset som ska räknas utan även till vilket pris det görs.

”Ännu viktigare att driva frågorna lokalt”

Även på andra håll i landet har modeller för krav på sociala hänsyn sjösatts. När Sundsvall ville införa en modell för sociala hänsyn valde man först att ta det ett steg längre och föreslå krav på kollektivavtal. När sedan regeringen presenterade sin proposition valde man att i stället föreslå krav på villkor i nivå med kollektivavtal, någonting som kommunfullmäktige också röstade igenom i juni i år. Kommunalrådet Peder Björk (s) säger att han blir väldigt förvånad över att lagförslaget inte verkar gå igenom i riksdagen.peder val liten

– Att ett förslag som värnar arbetstagare och som värnar sund konkurrens inte kan få majoritet är märkligt. Sista ordet är ju inte sagt i frågan och vi får se om saker ändras före omröstningen, men just nu ser det ju inte ljust ut.

Oavsett utgången på nationellt plan kommer dock Sundsvall att fortsätta med det system som kommunfullmäktige beslutade om i våras.

– Vi har redan fattat beslut som är helt i linje med lagförslaget, där till exempel lön i nivåer med kollektivavtal ingår. Om det nu skulle falla nationellt blir det ännu viktigare att vi, som står upp för de här frågorna, fortsätter att driva dem lokalt.

14 sep 2016
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan