Sveriges ingenjörer oroliga för ”coca cola-företagen” Kollektivavtal är kanske inte det första grundarna av startups tänker på. Men de får inte bli ett B-lag med sämre villkor, menar Sveriges ingenjörer. Foto: AP/Brennan Linsley.

Sveriges ingenjörer oroliga för ”coca cola-företagen”

Kollektivavtal Fackförbundet Sveriges ingenjörer jobbar för kollektivavtal i IT-branschen. På "coca cola-företagen" är det kanske först när de anställda går in i väggen som man börjar tänka på arbetsmiljön, menar förbundets branschansvariga för IT.
Lennart Frykskog
13 okt 2016 | 16:15
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Pension och arbetsmiljö är två starka skäl för medlemskap och kollektivavtal, menar Anneli Laanep Joandi, branschansvarig för IT hos Sveriges Ingenjörer. Kollektivavtal är annars inte det första entreprenörer tänker på. Frågorna om trygghet, ordning och reda dyker oftast upp i senare skeden.

– Jag har förståelse för de som har egen “låda” och odlar sitt specialintresse. Ingen tänker nio till fem då. Men om man börjar komma upp i 20 anställda, bör man överväga kollektivavtal.

”Det blir ett bekymmer om vi får en uppdelning i ett A-lag och ett B-lag, med företag som kostar mindre att driva och som ger färre förmåner.”

Anneli Jaanep Joandi är medveten om den relativt låga organisationsgraden på IT-området.

Hur stort problem är då en bristfällig avtalstäckning i den här sektorn?

– Det blir ett bekymmer om vi får en uppdelning i ett A-lag och ett B-lag, med företag som kostar mindre att driva och som ger färre förmåner.

Här tror hon på samarbete, i den svenska partsmodellens anda.

– Det som på sikt verkligen ger resultat är att arbetstagare och arbetsgivare gemensamt informerar om avtalen.

Pensionen ett starkt argument

Det är främst mindre företag som ska övertygas. De större och etablerade har oftast kollektivavtal, menar Anneli Laanep Joandi, som urskiljer ett starkt argument för kollektivavtalen: pensionen.

– Det känns som pensionsfrågan är väldigt viktig för yngre ingenjörer, och den löses väldigt ofta på företag som saknar kollektivavtal. Men ITP-planen som följer med ett kollektivavtal blir ändå billigare eftersom så många omfattas och avgifterna är lägre till följd av upphandlingen.

Entusiasm och hårt arbete tycks utmärka de unga företagen under tillväxt. Bland dem finns också de som Anneli Laanep Joandi kallar för “Coca Cola-företagen” (med gratis cola) där det jobbas kvällar och nätter med risk för den egna hälsan.

– Är man så uppfylld av arbetet är det kanske först när man själv eller någon närstående går in i väggen som man börjar tänka på arbetsmiljön.

Lennart Frykskog

/ Kontakta skribenten

13 okt 2016 | 16:15

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev