Snabbväxare om kollektivavtal: ”Ingen har frågat efter det” Här saknas kollektivavtal, men ledningen är varken för eller emot, säger vd:n för Propellerhead Software AB, Ernst Nathorst-Böös. Foto: Lennart Frykskog

Snabbväxare om kollektivavtal: ”Ingen har frågat efter det”

Kollektivavtal Endast vart tionde snabbväxande IT-bolag har kollektivavtal. På Propellerhead har personalen aldrig frågat efter det, medan Hypergene använder det som en konkurrensfördel. På Quickspin tycker man att marknadsläget förändras för snabbt.
Lennart Frykskog
11 okt 2016
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

IT- och mjukvaruföretaget Propellerhead Software AB bildades på 1990-talet och tillsammans med det nystartade dotterbolaget Allihopa har man 50 personer anställda på Söder i Stockholm. Här finns inget motstånd mot kollektivavtal. Men inte heller någon som driver frågan. Därför har man på egen hand ordnat lösningar för lön, pension och förmåner.

– Jag är neutral till kollektivavtalen, säger bolagets ägare och VD Ernst Nathorst-Böös till Arbetsvärlden. Vårt mål är att folk ska göra ett bra jobb, trivas och hålla sig friska. Hur vi löser det – genom kollektivavtal eller egna system – är inte det väsentliga.

Frågan har aldrig väckts, vare sig vid de möten som hålls på företaget eller i anställningsintervjuer.

Ernst Nathorst-Böös understryker att avtalen borde aktualiseras av de anställda för att hamna på dagordningen. Men frågan har aldrig väckts, vare sig vid de möten som hålls på företaget eller i anställningsintervjuer, säger han till Arbetsvärlden.

Hur löser ni då trygghets- och arbetsmiljöfrågorna?

– Vi gör regelbundna avstämningar av löneläget och ser till att det är en rimlig nivå i förhållande till marknaden. När det gäller pension har vi tittat på ITP-planen och på andra alternativ, och sagt att vi ska erbjuda minst lika bra lösningar. Vi har också ett systematiskt arbetsmiljöarbete som lever upp till lagens krav.

Bolaget har ingen egen HR-avdelning, men har anlitat en konsult på deltid som bland annat ser till att arbetsmiljöarbetet fungerar.

Får frågor om dygnet runtjobb

I branschens spelföretag har det förekommit att anställda har jobbat dygnet runt inför en release av ett nytt spel, med ohälsa som följd. Det kallas för “crunchtime”. Mot bakgrund av det får Propellerhead ibland frågor om arbetsmiljön vid rekryteringen.

– Då kan vi också berätta att så fungerar det inte hos oss!

Hur tänker de anställda kring kollektivavtalen? När Arbetsvärlden ställer frågan till några slumpvis valda personer i lokalerna går svaren i korthet ut på att behovet aldrig har gett sig till känna, och att bolaget är öppet med information. Någon är medlem i Unionen och anser att deras inkomstförsäkring liksom möjligheten till rådgivning är skäl nog att vara medlem.

Var tionde snabbväxare har avtal

Företagets storsäljare är musikappen Reason, och 98 procent av omsättningen kommer från export, främst till USA. Med hjälp av programvaran kan människor över världen producera egen musik vid datorn. Propellerhead rankades nyligen som åtta bland de 50 mest framgångsrika snabbväxande HIT-bolagen (hype, innovation, tillväxt ) på en lista som branschtidningen Computer Sweden har ställt samman.

”Kollektivavtalet är en bra och uppskattad del i vad vi som arbetsgivare kan erbjuda.”

När tidningen Arbetet gick igenom listans alla bolag visade det sig att endast fem av dem, alltså tio procent, har kollektivavtal.

Ett av de fem bolagen är Hypergene. Marknadschefen Robin Askelöf säger till Arbetsvärlden att man är ett tillväxtbolag som ständigt söker fler och vassa medarbetare.

– Dessutom vill vi förstås värna om alla de som redan finns på Hypergene. Kollektivavtalet är en bra och uppskattad del i vad vi som arbetsgivare kan erbjuda.

Är kollektavtalet ett bra argument för att rekrytera bra medarbetare?

– Det är en av flera parametrar vi jobbar med, men det bidrar definitivt positivt.

Vill anpassa sig till marknadsläget

Daniel Lindberg är CEO på Quisckspin, ett bolag som utvecklar mjukvara för kasinospel. Kollektivavtalen är inte tillräckligt flexibla, anser han.

– Vi tycker det är bäst att anpassa vårt “paket” till rådande marknadsläge, vilket är väldigt konkurrensutsatt, säger han.

Villkoren är dock bättre än dem i kollektivavtalen, hävdar han.

– För oss som arbetsgivare så tror jag också att den lösningen blir betydligt mer flexibel.

Läs vidare i Arbetsvärlden i morgon om hur parterna på arbetsmarknaden vill utveckla kollektivavtalen.

Lennart Frykskog

/ Kontakta skribenten

11 okt 2016

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar