Almega: ”IT-företagen vill ha individanpassade lösningar” – Vi har svårt att rekrytera mindre bolag, de vill ha mer flexibilitet i avtalen, säger Anne-Marie Fransson på IT & Telekomföretagen. Foto: Johan Knobe.

Almega: ”IT-företagen vill ha individanpassade lösningar”

Kollektivavtal IT-företagen tvekar om kollektivavtal eftersom de vill ha mer flexibilitet och är rädda att hamna i konflikt. Det menar Almega inför avtalsrörelsen med Unionen och Saco 2017.
13 okt 2016

Arbetsgivarna är angelägna om att höja organisationsgraden och värna partsmodellen, men det finns också stora hinder i avtalens utformning.

Det säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för IT & Telekomföretagen och vice VD för branschorganisationen Almega.

– Vi har svårt att rekrytera de mindre bolagen, men även flera av de större väljer att stå utanför. De vill ha en väsentligt högre grad av flexibilitet än vad kollektivavtalen ger i dag.

Det har blivit tydligt i senare avtalsrörelser och lär aktualiseras igen när avtalet med Unionen och Saco-förbunden ska omförhandlas 2017.

– Företagen vill ha egna och individanpassade lösningar. Många lever på en global marknad och anställer folk från hela världen som kanske inte vill ha en svensk ITP.

”Extremt kostnadseffektiv pension”

Men Almega möter även positiva reaktioner om kollektivavtalssystemet. Pensionslösningen med nämnda ITP lockar också.

– Att man får ett helt paket är fantastiskt bra, och pensionslösningarna är extremt kostnadseffektiva. Andra fördelar är ju tillgång till rådgivning och kompetenshöjning, och stöd i hur man hanterar arbetsrätten i företagen.

Enligt Almegas beräkningar har enbart vart fjärde IT-företag med fler än fem anställda kollektivavtal. Men eftersom de stora bolagen har det i större utsträckning, omfattas ändå sex av tio anställda i branschen av avtalen.

Kan ta fram egna paket

Det är inte självklart att företagen ansluter sig när de har nått en viss storlek och branschen har en ytterligare mognad, menar Anne-Marie Fransson. Företag som växer har ju även möjlighet att ta fram egna paket och anställa en HR-chef som hanterar personalfrågorna.

– Man kan fundera över utvecklingen när branschen blir ännu mer global. Jag ser två besvärande faktorer: Att det blir mer och mer generellt i kollektivavtalen, och att företagen som funderar på att ansluta sig oroas över risken att dras in i konflikter när det, som i våras, lades varsel. Det har jag fått höra ganska mycket.

13 okt 2016
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan