Svenska vd:ar tjänar 60 gånger mer än vårdpersonal

Svenska vd:ar tjänar 60 gånger mer än vårdpersonal

Inkomstutveckling Den genomsnittliga inkomsten för en vd på ett svenskt storföretag motsvarar 66,8 undersköterskelöner. Det visar LO:s rapport av inkomsterna för samhällets maktelit. Nu föreslår LO en högre skatt för dem som tjänar mest.
10 feb 2021 | 11:29
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

För 21 gången presenterar LO rapporten “Makteliten som jämför inkomstskillnaderna mellan vanliga löntagare och Sveriges maktelit”. Undersökningen speglar maktelitens inkomstutveckling från 1950 och framåt och omfattar närmare 200 maktpositioner i bland annat näringsliv, politik och media.

Den genomsnittliga inkomsten för en vd på ett svenskt större företag motsvarar 60,2 industriarbetarlöner. Om också toppolitiker och andra höga poster inom samhällets maktelit räknas in skulle den genomsnittliga inkomsten före skatt motsvara 19,9 industriarbetarlöner år 2019.

Över tid visar studien att storbolagens vd:ar år 1950 tjänade 26 gånger industriarbetarlönen. 1980 var vd-lönerna nio gånger industriarbetarlönen.

Maktelitens inkomster jämfört med den genomsnittliga lönen i några yrken

Buss- och spårvagnsförare 66,6

Undersköterskor i hemtjänst och äldreboende 66,8

Fastighetsskötare 68,0

Servitörer 75,7

Städare 79,8

+ Expandera

LO-ekonomen Anna Almqvist sade att LO har tittat på maktelitens hela inkomster eftersom grundlönen inte säger allt.

− Man kan också ha inkomster för styrelseuppdrag och förmögenheter som ger avkastning, sade Anna Almqvist.

Storbolagens vd-löner 66 gånger en undersköterskas

Studien visar att inkomsterna för storbolagens direktörer är 62 gånger lönen för en tågvärd, 80 gånger lönen för en städare och 66,8 gånger en undersköterska.

− LO-förbundens medlemmar har stått i frontlinjen under pandemin. Det är inte rimligt att en storbolagsdirektör har en lön som är 60 gånger högre än en undersköterskas. Det behövs konkreta reformer. Klyftorna måste utjämnas.

− LO föreslår att en ny rättviseskatt, en ny värnskatt ska införas för alla som tjänar mer än 1 miljon per år, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Nyhetsbrev

Fem av 50 vd:ar är kvinnor

Studien visar också att makteliten fortfarande domineras av män. Även om andelen kvinnor i makteliten har stadigt ökat sedan 1970-talet var det i den byråkratiska eliten 2019 bara fem av 50 vd:ar kvinnor.

− Studien visar att makteliten håller ställningarna och att skillnaderna är historiskt höga mellan en vd och en städare eller undersköterska. Det är den högsta relativa inkomsten vi har sett under hela denna tid och det som driver på det hela är storbolagens vd:ar, sade Susanna Gideonsson.

Medan arbetare får stå i kö och vänta på sin operation kan andra köpa sig förbi

På frågan om vad facket kan göra för att motverka att inkomstskillnaderna fortsätter att öka svarade Susanna Gideonsson:

− Vi kan se till att försöka påverka janauripartierna så att vi får ett skattesystem som ger en större jämlikhet och ett samhälle som fungerar för alla. Som det är i dag lever människor i olika verkligheter. Medan arbetare för stå i kö och vänta på sin operation kan andra köpa sig förbi. De som kan köpa sig förbi köer förstår inte vilken situation andra har. Det här är allvarligt. Samhället slits itu.

Inkomstutvecklingen för LO:s ordförande motsvarar en inkomst 3,4 gånger en industriarbetarlön. För vd:n för Svenskt Näringsliv är inkomsten 16,6 gånger industriarbetarlönen.

10 feb 2021 | 11:29

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev