Svea Exchange-konflikten avblåst

Strejk Finansförbundets strejk för kollektivavtal på elva växlingskontor i Stockholm är över. Svea Exchange har undertecknat en ensidig utfästelse om att ge de anställda kollektivavtalsliknande villkor.
24 nov 2014 | 14:57
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Svea Exchange åtar sig att ge de anställda på företaget minst samma villkor som i kollektivavtalen mellan Finansförbundet och Bankinstitutens arbetsgivarorganisation, BAO. Den ensidiga utfästelsen (finns att ladda ner i högerspalt) är endast undertecknad av Svea Exchange, till skillnad från ett kollektivavtal som båda parter skriver under.

Foto: Johan Marklund/Finansförbundet

Ulrika Boëthius, ordförande Finansförbundet. Foto: Johan Marklund/Finansförbundet

Gör inte detta att företaget när som helst kan riva upp avtalet?

– Jo, en ensidig utfästelse går att frånträda när som helst. Men vi har ju samtidigt inte heller förbundit oss till arbetsfred. Jag ser det som otroligt att Svea Exchange skulle gå ifrån uppgörelsen de skrivit under, det skulle skapa väldigt dålig uppmärksamhet, säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.

I den ensidiga utfästelsen ingår att företaget fortlöpande ska ge information till Finansförbundet om hur villkoren för de anställda förändras. Finansförbundets lokala klubb på Svea Exchange ska också få en majoritet av platserna i företagets medarbetarråd.

Hur kommer inflytandet att skilja sig från MBL?

– Inte alls. Arbetsgivaren vill utöka kretsen av anställda som får information och ger konsultation. Vi har varit väldigt noga med att förtroendemannalagen ska gälla.

Finns det inte en risk att företag i framtiden kan använda den här överenskommelsen för att argumentera mot kollektivavtal?

– Jag ser det som väldigt osannolikt. Det är en besvärlig väg att gå för företag att skriva in alla rättigheter i alla anställningsavtal i stället för att skriva ett avtal med fackförbundet. Det är helt enkelt en fruktansvärt opraktisk metod, säger Ulrika Boëthius.

24 nov 2014 | 14:57

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev