Ingen lösning i sikte i växlingskonflikten

Kollektivavtal Finansförbundet och Svea Exchange har inte förhandlat sedan strejken bröt ut. Den 24 november kommer Transport att sympatistrejka om läget är oförändrat i konflikten.
13 nov 2014 | 09:53
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sedan i fredags strejkar Finansförbundet på elva växlingskontor i Stockholm för att få till kollektivavtal med Svea Exchange. I tisdags varslade Transport om sympatiåtgärder, och de kommer att strejka från och med den 24 november om ingen uppgörelse mellan Finansförbundet och Svea Exchange kommit på plats.

En ovanlig konflikt

Innan konflikten bröt ut var Medlingsinstitutet inkopplat för att försöka få parterna att komma till en lösning. Enligt Kurt Eriksson, chefsjurist på Medlingsinstitutet, hade medlaren ett antal träffar med Svea Exchange och Finansförbundet, vilket mynnade ut i att parterna själva skulle komma fram till en lösning. Så blev dock inte fallet.

Kurt Eriksson, Medlingsinstitutet.

Kurt Eriksson, Medlingsinstitutet. Foto: Ester Sorri.

Kurt Eriksson påpekar att det dock handlar om en mycket ovanlig konflikt.

– Det är väldigt sällan konflikter bryter ut i den här typen av tvister, särskilt när det gäller företag av den här storleksordningen. Har man så här många anställda brukar man i de allra flesta fall gå med på att teckna kollektivavtal, säger han.

Kurt Eriksson säger att medlaren efter konfliktens utbrott inte tar några egna initiativ till träffar, men att parterna kan kalla in medlaren igen om de skulle vilja fortsätta förhandlingarna. Han tror dock inte att det kommer att bli någon enkel lösning på just den här konflikten.

– Det är en kraftmätning helt enkelt. Förr eller senare kommer det ju att komma till en lösning, men hur den kommer se ut går inte att veta. Arbetsgivaren verkar vara väldigt bestämd i sitt motstånd mot kollektivavtal.

Hade räknat med sympatiåtgärder

Svea Exchange uppger att de inte blev förvånade över Transports varsel.

– Vi hade räknat med att det här skulle hända eftersom det var så få av Finansförbundets medlemmar som hörsammade strejkuppmaningen. Då måste något sådant här ske för att det ska få effekt, säger Anders Lidefeldt från Svea Exchange.

Han tror dock inte att det kommer att gå så långt som att Transports medlemmar tas ut i strejk.

– Jag hoppas och tror att vi löst frågan till dess. Vi har inte förhandlat med Finansförbundet sedan i torsdags, men bara för att man inte pratar betyder det inte att det inte händer saker, säger Anders Lidefelt.

Foto: Johan Marklund/Finansförbundet

Ulrika Boëthius. Foto: Johan Marklund/Finansförbundet

Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet, bekräftar att de inte haft några förhandlingar sedan innan strejken bröt ut. Hon är en av de som stått utanför Svea Exchange lokaler sedan i fredags och informerat kunder och förbipasserande om kollektivavtal. Hon upplever att de fått väldigt positiv respons från allmänheten.

– Medvetenheten om kollektivavtal verkar ha ökat, och det är ju väldigt positivt. Det är många som har kommit fram och gett oss sitt stöd, säger Ulrika Boëthius.

13 nov 2014 | 09:53

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Lars Lauren 13 nov 2014:

    Klockren artikel om avgörande kraftmätning.
    Är kollektivavtal på väg att bli ett fult ord i det allmänna medvetandet?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev