De strejkar för kollektivavtal Foto: Karin Bromander
Representanter från Svea Exchange och strejkvakter från Finansförbundet utanför växlingskontoret på Sveavägen i Stockholm.

De strejkar för kollektivavtal

Strejk Sedan klockan 9 på fredagsmorgonen strejkar Finansförbundets medlemmar på Svea Exchanges växlingskontor i Stockholm för att få till kollektivavtal med företaget. Men Svea Exchange har svarat med att ställa ut egna strejkvakter.
7 nov 2014 | 15:49
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vi vill att de anställda ska ha samma villkor som de allra flesta i Sverige har, och även de allra flesta i finansbranschen. Våra medlemmar vill ha kollektivavtal, säger Lena Durfors, chef för Medlem & förhandling på Finansförbundet och strejkvakt utanför Svea Exchanges växlingskontor på Sveavägen i Stockholm.

Hon har tillsammans med kollegan Mari Ternbo, kanslichef på Finansförbundet, stått utanför växlingskontoret sedan det öppnade vid halv tio på fredagsmorgonen. De delar ut lappar med information om strejken till kunder på väg in för att växla pengar.

– Vi vill ha en schyst finansbransch med kollektivavtal. Det gynnar både våra medlemmar och Sverige och samhället i stort, säger Lena Durfors.

Medlemmarna vågar inte stå strejkvakt

Bredvid Lena Durfors och Mari Ternbo står tre män från Svea Exchange AB, som även de möter kunderna som besöker växlingskontoret. Samtidigt som kunderna får en gul flyer med rubriken ”Strejkinformation” från Finansförbundet, får de en vit lapp med överskriften ”Ha överseende!” från Svea Exchanges representanter.

– Svea Exchange kör en väldigt aggressiv kampanj. De flesta av medlemmarna som är uttagna i strejk är väldigt unga, och vågar inte stå som strejkvakter. Det är därför vi står här, säger Lena Durfors.

Svea Exchanges VD Anders Lidefeldt känner inte alls igen sig i problembeskrivningen. Han säger att de flesta av Finansförbundets medlemmar på företaget har valt att arbeta trots strejken, och att alla kontor därför har kunnat hålla öppet som vanligt. De strejkvakter som företaget placerat ut informerar kunderna om bolagets syn på schismen.

Finansförbundet bekräftar att flera medlemmar har valt att arbeta trots strejken. Detta eftersom de känner sig pressade av arbetsgivaren och är oroliga att mista sina jobb.

– Ingen seriös arbetsgivare lägger ner ett företag bara för att de anställda kräver trygga villkor nedtecknade i ett kollektivavtal, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius i en kommentar.

Tog över verksamheten i mars

Svea Exchange tog över verksamheten på växlingskontoren i mars, efter att de förra ägarna i januari hade förlorat tillståndet från Finansinspektionen att bedriva verksamhet. Anders Lidefeldt berättar att de då tog över all personal, och att de till och med anställt nya trots att växlingskontoren gått med förlust efter att ha varit stängda mellan januari och maj.

– Vi har lagt ner mycket tid och pengar på att försöka få det här till ett seriöst och solitt bolag. Vi har investerat i bättre i villkor för de anställda, i att rusta upp kontoren och i marknadsföring. Vi har jobbat hårt för att få det här bolaget livskraftigt, säger han.

Inte överens om krav på kollektivavtal

Anders Lidefeldt påpekar att personalen har bra villkor på Svea Exchange som det är, avsevärt bättre än hos de förra ägarna.

– Det fanns ett befogat missnöje från personalen över villkoren hos de förra ägarna och det missnöjet fick vi ärva, trots att vi sedan har förbättrat villkoren avsevärt.

Han säger att de från Svea Exchanges sida känner sig överkörda i det absoluta kravet på kollektivavtal.

– Vi har precis samma mål som Finansförbundet: Vi vill ha ett stabilt och bra bolag där folk vill jobba. Varför kan vi inte jobba ihop för att få det?

Mari Ternbo från Finansförbundet säger att det inte bara handlar om anställningsvillkor.

– De anställda på Svea Exchange har inte värdelösa villkor, det är inte som är det stora problemet. Utan kollektivavtal är det ensidigt avtal från arbetsgivarens sida som den kan ändra till nästa dag, utan att du som anställd har någonting att säga till om. Våra medlemmar vill ha mer trygghet än så.

Ovanlig konflikt

De allra flesta företag väljer att teckna kollektivavtal när ett fackförbund vill förhandla om det. Under 2012 blev Medlingsinstitutet inkallat för att medla i tvist om kollektivavtal vid 16 tillfällen, men ingen av varslen mynnade ut i strejk. Som jämförande siffra kan nämnas att bara Unionen det året slöt 666 nya kollektivavtal.

Att strejka för kollektivavtal är alltså inte någon vanlig företeelse i Sverige. Det hände för första gången på länge förra året när medlemmar i Unionen valde att strejka för att få till ett kollektivavtal på callcentret Focus CRS i Fränsta, en liten ort utanför Ånge i Medelpad.

Konflikten kan trappas upp

Strejken på Focus CRS slutade med att företaget valde att lägga ner sin verksamhet snarare än att teckna kollektivavtal. Enligt Anders Lidefeldt finns det en risk för det även i det här fallet.

– Om de eskalerar strejken och får till sympatiåtgärder så vet jag inte hur det kommer att sluta, säger han. Vi är beroende av andra runt oss och då finns det risk att vi är tvungna att stänga kontoren.

Mari Ternbo från Finansförbundet tror dock inte att företaget kommer att stänga ner.

– Jag ser ingen risk för nedläggning. I Svea Exchanges pressmeddelande, som gick ut i samband med att den nya VD:n tillträdde, säger de själva att de nu kan bredda sitt utbud inom området valutaväxling och betalförmedling. Vi tolkar det som att de kommer att expandera, säger hon.

7 nov 2014 | 15:49

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Henrik 8 nov 2014:

    Som Finansförbundet själva skriver så har vi inga värdelösa villkor. Tvärtom så känner sig många av de anställda mer trygga nu än på länge. Ända till Finansförbundets strävan efter kollektivavtal resulterade i strejk…. Svea är tryggt! #SchystSvea

    • Av Björn 11 nov 2014:

      Kanske handlar den här konflikten inte bara om trygghet i stunden. Det viktiga är väl att man som anställd ska kunna vara säker på att inte villkoren försämras i morgon. att man kan betala räkningarna även nästa månad. Då måste det finnas ett avtal. Det är vad det handlar om.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev