Stort lönelyft redan 2018 till poliserna Polisen tränar inför EU-toppmöte i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stort lönelyft redan 2018 till poliserna

Avtal 5,4 procents löneökning från den 1 april i år ska ta poliserna över industrimärket. Regeringens satsning på Polisen ligger bakom den relativt snabba löneökningen.
18 jan 2018 | 17:29
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Polisförbundet och Polismyndigheten har enats om ett löneavtal för cirka 20 000 anställda. Avtalet ska ge poliserna i genomsnitt 5,4 procents löneökning från den 1 april i år i och med att två lönerevisioner slås ihop till en. Det nya avtalet gäller 2017-2020 och fokus ligger på en hög, tidig löneökning i avtalsperioden. Den sista lönerevisionen i det treåriga avtalet är satt till den 1 oktober 2019, på en nivå som kommer att bestämmas utifrån ”behovet och myndighetens ekonomiska förutsättningar”.

– Parternas gemensamma målbild är därför att löneökningstakten för poliser under avtalsperioden ska ligga väl över det så kallade märket på arbetsmarknaden, skriver Polismyndigheten och Polisförbundet i ett pressmeddelande.

Märket ligger på 6,5 procents löneökningar för treårsperioden.

Särskilt satsas det på de poliser som arbetat minst fem år och som tjänar mindre än 28 500 kronor. Tillägg införs för dem som arbetar i de särskilt prioriterade områdena.

− Jag är mycket glad över att vi genom det här avtalet tar ännu ett steg i vårt långsiktiga arbete med att uppvärdera polisyrket för att säkra den framtida kompetensförsörjningen av svensk polis. Regeringens ekonomiska tillskott till polisen har gett myndigheten möjlighet att ta detta steg. Avtalet är ett viktigt steg på vägen, men vi kommer att behöva göra mer i kommande lönerevisioner, säger rikspolischef Dan Eliasson i pressmeddelandet.

− I och med det här avtalet har uppvärderingsresan av polisyrket påbörjats. Men samtidigt är vi fortfarande långt ifrån de nivåer som behövs för att mota den akuta polisbristen, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i pressmeddelandet.

18 jan 2018 | 17:29
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar