ST: ”Arbetsgivarverkets inställning är anmärkningsvärd”

Etablering ST:s ordförande Britta Lejon är besviken över att Arbetsgivarverket inte velat föra trepartssamtal om snabbspår i staten.
21 jan 2016 | 10:56
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Britta Lejon, ST.

Britta Lejon, ST. Foto: Kristofer Samuelsson.

Britta Lejon, ordförande i ST och vice ordförande i TCO, är frustrerad.

– Det är anmärkningsvärt, säger hon till Arbetsvärlden med anledning av Arbetsgivarverkets ovilja att föra trepartssamtal om snabbspår i staten. De har hoppat av det ena förslaget efter det andra.

Hon tog initiativ till snabbspår redan för mer än ett år sedan när det började bli klart att regeringen skulle bjuda in till samtal om både unga och nyanlända, men säger att dåvarande generaldirektören visade ett väldigt svagt intresse.

”Viktigt ge nyanlända kontakter”

Britta Lejon tycker att den hållningen har blivit alltmer ohållbar i takt med den ökade invandringen.

– Man hänvisar till att staten anställer efter förtjänst och skicklighet, men snabbspår kan också vara praktikplatser i kombination med kompletteringsutbildning och SFI. Det är viktigt för att ge nyanlända kontakter med svensk arbetsmarknad.

ST har därför lämnat in ett eget förslag till såväl Arbetsförmedlingen som regeringen på hur ett snabbspår för i staten skulle kunna se ut. Britta Lejon säger att hon hade hoppats att mötet i början av december med civilminister Ardalan Shekarabi (se annan artikel) skulle innebära ett genombrott i frågan, men att det än så länge inte lett till några konkreta planer.

”Vi parter i staten har ett ansvar att hjälpa till. Det blir ett jätteproblem om staten inte är med i snabbspåren.”

En lösning skulle kunna vara att låta varje myndighet skapa egna snabbspår.

– Oavsett vad Arbetsgivarverket tycker så borde regeringen göra ett omtag nu och underlätta för snabbspår i myndigheterna. Vi parter i staten har ett ansvar att hjälpa till. Det blir ett jätteproblem om staten inte är med i snabbspåren.

21 jan 2016 | 10:56
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev