Arbetsgivarverket vill inte avtala om snabbspår i staten Staten fortsätter lysa med sin frånvaro när snabbspår för nyanlända skapas. Senast presenterades nya av ministrarna Gabriel Wikström och Ylva Johansson i december för hälso- och sjukvården. Foto: Thommy Tengborg/TT.

Arbetsgivarverket vill inte avtala om snabbspår i staten

Etablering Medan stora delar av arbetsmarknaden har kommit långt med snabbspår för nyanlända saknas fortfarande motsvarande för staten. Arbetsgivarverket har på olika sätt avböjt att medverka.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Enligt vad Arbetsvärlden erfar har det under en längre tid gjorts försök från såväl facket ST som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Arbetsförmedlingen att få med Arbetsgivarverket i formella snabbspårssamtal (se även intervju med Britta Lejon). Men trots olika förfrågningar har Arbetsgivarverket fortsatt motsätta sig att avtala om snabbspår.

”Vi har andra förutsättningar”

Monica Dahlbom, förhandlingschef på Arbetsgivarverket. Foto: Catharina Biesèrt.

Monica Dahlbom, förhandlingschef på Arbetsgivarverket. Foto: Catharina Biesèrt.

När Arbetsvärlden frågar Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom om varför, har hon flera olika förklaringar:

– Snabbspår har syftet att snabbare skapa anställning i en verksamhet. Redan där har staten andra förutsättningar: alla anställningar ska alltid följa förtjänst och skicklighet. Vi kan inte skapa ett snabbspår för en grupp.

– Men vi har sagt i ett och halvt år att det staten kan göra är att ta emot praktikanter. Och även i frågan om praktikanter måste varje myndighet ta beslut. Nu har regeringen aviserat att man kommer med ett praktikantprogram som vi kommer att lägga kraft på (se längre ner i artikeln).

Men snabbspår ställer väl inga krav på anställningsgarantier utan handlar om att snabba vägen till arbete?

– I de snabbspår som det talats om har det varit ganska otydligt vilka förväntningar man har på det. Vi kan i vart fall aldrig lova anställningar.

Monica Dahlbom säger att Arbetsgivarverket endast blivit inbjudna till redan inledda samtal om snabbspår för främst inriktningen socionomer, dessutom i ett avslutande skede för att lyssna och se om det lämpade sig för praktikanter också inom staten. Hon säger flera gånger att Arbetsgivarverket före dess aldrig fått en inbjudan från Arbetsförmedlingen till trepartssamtal på det statliga området.

Men i en mejlväxling som Arbetsvärlden har tagit del av framgår att Arbetsförmedlingen har bjudit in till konkreta snabbspårssamtal inom staten om bland annat samhällsvetare, men att Arbetsgivarverket har avböjt.

”Avser inte delta i snabbspåret”

I oktober 2015 konstaterar Arbetsförmedlingen i ett mejl till Arbetsgivarverket att samhällsvetare, jurister och ekonomer utgör den största akademikergruppen inom etableringsuppdraget.

”Då statliga myndigheter är en viktig arbetsgivare för ovan nämnda grupper är det angeläget att Arbetsgivarverket deltar i arbetet med snabbspåret” skriver man vidare.

En vecka senare svarar Arbetsgivarverket:

”Avseende snabbspårets trepartssamtal som innehåller åtgärder och program inom olika branscher för att skapa anställningar, subventionerade anställningar eller praktikprogram så avser inte Arbetsgivarverket att delta i snabbspåret specifikt inom dessa områden.”

Mejlet avslutas med att om Arbetsförmedlingen ser andra sätt där Arbetsgivarverket kan stödja arbetet med snabbspåret är man intresserad av en dialog.

Uttrycker oro för legitimiteten

I november försöker Arbetsförmedlingen igen få med Arbetsgivarverket på samtal eftersom det är ”en viktig part” och att Arbetsförmedlingen annars ”ser en risk för att legitimiteten för att snabbspåren urholkas”. Man skriver också att Arbetsgivarverket naturligtvis inte kan garantera ett visst antal praktikplatser men samma sak gäller andra parter i snabbspåren.

Till slut deltar Arbetsgivarverket i ett möte i november, det möte som förhandlingschefen Monica Dahlbom alltså beskriver som slutfasen i ett snabbspår för främst socionomer. Enligt Monica Dahlbom blev det inte heller något formellt trepartssamtal för den statliga sidan eftersom inga av Arbetsgivarverkets formella motparter med.

Enligt Arbetsförmedlingen fanns såväl Jusek som ST närvarande, och Arbetsförmedlingens Soledad Grafeuille säger förvånat till Arbetsvärlden att hon uppfattar dem som rimliga parter i snabbspåren som inte är några kollektivavtal.

– Men om Arbetsgivarverket vill ha andra parter i samtalen motsätter sig inte Arbetsförmedlingen det.

Möte med civilministern

Trots detta har Arbetsgivarverket alltså fortfarande inte gått med på att formellt medverka i något snabbspår. Den 6 december hade civilminister Ardalan Shekarabi kallat parterna på det statliga området till ett möte. Orsaken var enligt departementet att parterna inte hade genomfört trepartssamtal om snabbspår för nyanlända så som andra branscher gjort. Inte minst mot bakgrund av den ökade invandringen ville ministern få en bild av läget.

– Vi gick inte in i detalj på orsakerna till att trepartssamtalen inte hade förts, men kom fram till att oavsett varför så har alla parter en positiv inställning till praktikplatser, berättar Mari Svensson, ämnesråd som ansvarade för mötet.

Därför tar regeringen nu ett initiativ ”som gäller staten och praktikplatser”.

– Som det ser ut nu handlar det bara om praktikplatser, säger Mari Svensson. Men vi vet inte i vilken form det blir. Vi är inte där ännu.

Ser det inte konstigt ut att staten som arbetsgivare inte finns med i en så stor satsning som snabbspåren, Monica Dahlbom?

– Jag förstår att du som journalist ställer den frågan. Det är klart att staten kan och bör finnas med, men inledningsvis handlade snabbspåren om att de skulle bli anställda. Vi fick då frågan: ”Hur många tror ni att ni skulle anställa?” Och det är en fråga som vi inte kan svara på.

Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
 1. Av Christina Evstedt 21 jan 2016:

  Jag är statsvetare och har väntat på snabbspår till anställning
  i ett par år nu. Istället har jag stämplats som kompetenslös och
  hänvisats till understimulerade och inlåsande aktiviteter i FAS3.
  Mitt erbjudande från staten är extratjänst inom vård, skola och
  omsorg. Jag tackar Arbetsgivarverket för att de vägrar positiv
  särbehandling av vissa grupper när andra behandlas som skräp.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar