SSR kampanjar mot otillåten politisk påverkan Cecilia Frode medverkar i SSRs kortfilm Rävsaxen. Foto: Akademikerförbundet SSR

SSR kampanjar mot otillåten politisk påverkan

Förbundet lanserar två kortfilmer med tillhörande diskussionsfrågor för tjänstemän. Inspirationen kommer bland annat från händelserna i Staffanstorps kommun.
9 sep 2024 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Akademikerförbundet SSR lanserar nu två kortfilmer om hur offentligt anställda tjänstemän utsätts för politisk påverkan. De som försöker påverka tjänstemännens beslut är medborgare, näringsidkare, politiker, medborgare, klienter eller anhöriga. Resultatet blir att rättssäkerheten riskerar att sättas ur spel, enligt förbundet.

Rävsaxen från Staffanstorp

I den ena filmen ”Rävsaxen” försöker en politiker påverka kommunens beredningsunderlag.

– I Staffanstorps kommun beslutades att inte ta emot kvotflyktingar, i strid med lagen. Ska tjänstemännen i ett sådant fall följa lagen eller vad arbetsgivaren beslutat? För oss är det självklart att lagstiftning har företräde framför ett kommunstyrelsebeslut som strider mot lagen, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR i ett pressmeddelande.

Fallet Staffanstorp kallades då, 2019, av SSR just för en ”rävsax” för de kommunanställda. Ett begrepp som nu fått ge namn åt den ena filmen. Skulle man bryta mot kommunens beslut och riskera att anklagas för arbetsvägran, eller följa beslutet och begå tjänstefel?

Filmerna ska skapa dialog

Tanken med filmerna är att ge medlemmar, fackligt förtroendevalda, skyddsombud och chefsmedlemmar ett dialogmaterial. Till filmerna hör också diskussionsfrågor för att fördjupa riskerna med otillåten påverkan och strategier att hantera dem. Syftet är att skapa trygga anställda som vet vart de kan vända sig för stöd och rapportering, enligt SSR.

9 sep 2024 | 06:30
Om skribenten
Mikael Feldbaum är chefredaktör på Arbetsvärlden. Han intresserar sig för samhällsekonomi, har tidigare varit chefredaktör på Magasinet Arena och har en ekonomiutbildning i bagaget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev