Spotify drar utomlands – efter striden med Arbetsmiljöverket Spotifys grundare och vd Daniel Ek på NHO:s årskonferens i januari. Det är norska motsvarigheten till Svenskt näringsliv. Foto: Terje Pedersen / NTB

Spotify drar utomlands – efter striden med Arbetsmiljöverket

Spotify Spotify fick ingen dispens av Arbetsmiljöverket för att anställda ska kunna jobba natt. Nu flyttar man arbetet utomlands på grund av det.
9 feb 2024 | 08:32
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Det var för cirka ett år sedan som musikstreamingjätten Spotify ansökte om dispens hos Arbetsmiljöverket för att ha nattarbete.

Men myndigheten ansåg inte att arbetet var av sådan vikt för att samhället att dispens var aktuellt.

Mellan midnatt och fem på morgonen får ingen jobba natt, om det inte klassas som viktigt för allmänhetens behov.

Det går att göra undantag, men då behöver arbetsgivaren ha just dispens från Arbetsmiljöverket. Eller reglera nattarbetet med en facklig motpart i kollektivavtal, något som Spotify saknar.

Spotify ska också betala en sanktionsavgift på 356 000 kronor för att man under 2022 haft nattarbete, utan vare sig dispens eller kollektivavtal.

Bolaget överklagade beslutet och i början av januari kom även förvaltningsrätten fram till samma sak som Arbetsmiljöverket.

”Lägga call-service i andra territorium”

I ett möte som Breakit tagit del av under veckan säger nu vd:n Daniel Ek att han ”tror att alternativet för oss, tyvärr, är att troligtvis behöva lägga en del av on call-servicen i andra territorium.”

Tidningen får också ett skriftlig svar från en talesperson på Spotify som bekräftar att flytt är på gång.

“Som en global ljud- och teknikplattform är beredskapstjänstgöring för våra ingenjörer avgörande för att säkerställa oavbruten tillgänglighet för miljontals kreatörer och lyssnare över hela världen. Vi har överklagat förvaltningsrätten i detta ärende och planerar nu att flytta delar av vår beredskap till andra länder.”

9 feb 2024 | 08:32

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev