Kampen för kollektivavtal på Spotify blev ett trauma Henry Catalini Smith was previously uinion chairman at Spotify and fought to establish a CBA there. A struggle he never wants to take again. Photo: Julia Lindemalm

Kampen för kollektivavtal på Spotify blev ett trauma

Spotify Oron över att Sverige är på väg att bli som Storbritannien fick britten Henry Catalini Smith att kräva kollektivavtal på Spotify. Då blev han uppsagd. – Jag kommer aldrig att engagera mig i den frågan igen.
Izabella Rosengren
15 feb 2024 | 06:30
+1
1
+1
2
+1
0
+1
4
+1
3
+1
2

Det började dagen efter senaste riksdagsvalet då det stod klart att Sverige skulle få en borgerlig regering. Henry Catalini Smith vaknade med ett tryck över bröstet. Han var rädd att Sverige skulle bli som hemlandet Storbritannien där individualismen frodades och solidariteten sedan länge var försvunnen.

Paniken fick honom att bli medlem i Vänsterpartiet och några dagar senare gick han på sitt första medlemsmöte.

– Tanken på att samma typ av ledarskap som styrde Storbritannien skulle inta Sverige gjorde mig livrädd. All mening med att lämna mina vänner och min familj skulle då ha varit förgäves. Jag hade sett hur det gick, och det gick skit. Och det första de sa på Vänsterpartiets möte var att om vi inte har kollektivavtal på vårt arbete ska vi försöka att fixa det.

Sagt och gjort. Dagen efter medlemsmötet kontaktade Henry Catalini Smith kollegor på Spotify som kunde tänkas vara intresserade av att arbeta för ett kollektivavtal. De startade en chattgrupp och blev offentliga med sina ambitioner ett par dagar senare.

Reaktionen från Spotify? Tystnad.

Det var i princip direkt från flyget ner i bubbelpoolen.

I januari 2023 gick de ut med att gruppen skulle starta en fackklubb och några veckor senare valdes Henry Catalini Smith till ordförande. Dagen före hade Spotify släppt en bomb – de skulle kapa personalstyrkan och drygt hundra personer skulle sägas upp.

Henry Catalini Smith var en av de drabbade och erbjöds ett så kallat utköpsavtal.

– Det är omöjligt att veta om jag blev uppsagd på grund av mitt engagemang i kollektivavtalet. Det går inte att bevisa. Jag sa iallafall att jag inte accepterade det och att jag tänkte stanna.

Henry Catalini Smith lämnade familj och vänner i Storbritannien, för att få ett annat samhälle i Sverige. Foto: Julia Lindemalm

Henry Catalini Smith växte upp i Liverpool, men flyttade till Sverige 2016 efter att ha fått jobb som mjukvaruutvecklare på Spotify. Ett drömjobb inom en beryktat glammig bransch.

– Det var i princip direkt från flyget ner i bubbelpoolen. Några veckor efter att jag hade börjat firade de 10-årsjubileum och de hyrde hela Tele2 arena. De reste en midsommarstång inomhus som hundratals människor dansade runt. Pengar spenderades kan man säga.

2018 bestämde sig Henry Catalini Smith för att flytta med familjen till Malmö. Eftersom Spotify inte tillät distansarbete började han på ett annat företag. Men när Spotify 2021 introducerade distansarbete gick han snabbt tillbaka.

– Det är ingen dålig arbetsplats egentligen. Deras förmåner är fantastiska och sammanhållningen är väldigt bra. Åtminstone var den det då. Men när jag tackade nej till uppsägningsavtalet 2023 var de tvungna att hitta en ny position till mig och jag fick till slut ett erbjudande om en tjänst i Stockholm.

Oron gjorde fysiskt ont, det var som att det gick vågor av smärta genom kroppen som gjorde mig helt tom.

Henry Catalini Smith vände sig till Unionen och sa att han var beredd att ta det till domstol. Han fick stöd av förbundet och till slut nådde parterna en överenskommelse som innebar fortsatt distansarbete. Tiden mellan uppsägningen och det nya avtalet beskriver Henry Catalini Smith som en mardröm.

Från: Liverpool. Bott i Sverige sedan 2016.
Bor: Malmö.
Familj: Fru, två barn, en katt.
Ålder: 37 år.
Udda upplevelse: När Henry Catalini Smith bodde i Bristol utvecklade han ett atombomstv-spel. På en whiteboard i lägenheten hade han skissat upp sin idé och ritat en bild av ett jordklot med en atombomb som avfyrades från Ryssland. När hyresvärden (som gjorde en oannonserad inspektion) fick se bilden polisanmälde han Henry Catalini Smith. I panik påbörjade Henry Catalini Smith en pr-kampanj för att rentvå sitt namn och han var länge känd i branschen som atombombskillen. Polisen hörde aldrig av sig.

+ Expandera

– Det kändes som att det var jag stod ensam mot detta internationella monsterföretag. Hur skulle det gå att vara ett hushåll med bara en inkomst, jag menar, jag var föräldraledig. Oron gjorde fysiskt ont, det var som att det gick vågor av smärta genom kroppen som gjorde mig helt tom.

Ångesten påverkade även familjen. En eftermiddag frågade en av barnens lärare om det hade hänt något hemma eftersom barnet verkade lite nere.

– Då förstod jag att det var riktigt illa. Det är möjligt att Spotify inte förstod hur illa deras agerande såg ut. Det är något jag har lärt mig, att bolag ofta inte förstår hur det ser ut på andra sidan maktbalansen. De kanske tyckte att deras agerande var helt okej, men det traumatiserade mig.

Jag ville bara skrika: Skämtar du med mig, vi arbetar ju tillsammans? Jag kände mig väldigt ensam.

Väl på sin nya position fortsatte Henry Catalini Smith sitt fackliga arbete för kollektivavtalet. Denna gång agerade Spotify genom att dela ut flygblad till sina anställda om hur ett kollektivavtal skulle försämra deras villkor.

Spotify gjorde mig till en oönskad person, säger Henry Catalini Smith i dag, hemma i lägenheten i Malmö. Foto: Julia Lindemalm.

Det ledde till att flera kollegor tog avstånd från Henry Catalini Smith.

– Jag förlorade vänner som valde företagets sida och som inte litade på oss. Jag ville bara skrika: Skämtar du med mig, vi arbetar ju tillsammans? Jag kände mig väldigt ensam.

Några månader senare kom nästa smäll. Den del av Spotify som Henry Catalini Smith arbetade på skulle säljas tillbaka till sina grundare och han blev återigen uppsagd.

Den gången valde han att acceptera uppsägningsavtalet.

– Jag gav så mycket av mig själv i den här kampanjen och tanken på att behöva lämna, utan att det var mitt val, var hemsk. Samtidigt var det en lättnad över att det var över.

När han slutade var det ingen avtackning som det brukar vara. I stället tillbringade han sina sista dagar i olika fackförbunds tält på Almedalen. Sin dator hade han lämnat in några dagar tidigare och sedan gått på semester.

– När jag lämnade var folk rädda att associeras med mig. Spotify hade gjort mig till en oönskad person.

Jag jobbade röven av mig för Spotify och jag fick 50 000 volt genom kroppen tillbaka.

I dag arbetar Henry Catalini Smith som mjukvaruingenjör på ett vårdföretag. Inte heller där finns kollektivavtal. Men att åter börja kämpa för kollektivavtal gör han inte.

– Jag kommer aldrig att engagera mig i den frågan igen, men jag delar gärna med mig av mina erfarenheter. Jag jobbade röven av mig för Spotify och jag fick 50 000 volt genom kroppen tillbaka. Det var tufft och det är fortfarande tufft. Det känns som att man fortfarande förlorar medan de bara vinner.

I dag jobbar Henry Catalini Smith på en ny arbetsplats, som också saknar kollektivavtal. Foto: Julia Lindemalm.

Paradoxalt nog ångrar han ingenting och han rekommenderar alla att engagera sig i fackliga frågor. Om man är lite mindre intensiv än vad han var får man det förhoppningsvis mindre kämpigt, menar han.

Och så ska man undvika att tajma det med massuppsägningar inom förtaget.

– Jag är en person som vill att saker ska ske direkt. Jag tror att det hjälper att ha tålamod. Människor med kort tålamod får förvisso saker gjorda, men de brinner väldigt snabbt.

För några månader sedan gjorde Spotify åter en massuppsägning. Trots att han inte längre arbetar där kände Henry Catalini Smith pulsen öka när han fick höra om beskedet.

– Jag blev förvånad över hur många som fick gå och pulsen gick inte ner förrän vid lunch. Det finns fortfarande trauma kvar.

Izabella Rosengren
15 feb 2024 | 06:30
Om skribenten
Frilansjournalist och författare

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev