Skurup fortsätter granska rektorn som gick emot slöjförbudet Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup, lämnade sin tjänst i förra veckan efter månader av debatt om kommunens slöjförbud. Foto: Johan Nilsson / TT

Skurup fortsätter granska rektorn som gick emot slöjförbudet

Yttrandefrihet Skurups kommun kom överens med rektorn Mattias Liedholm, som trotsat slöjförbudet, om att han skulle sluta. Kommunen har till Mattias Liedholms förvåning nu valt att driva vidare utredningen om hans ledarskap.
– Det tycks vara ett sätt att skriva om historien, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
22 apr 2020 | 12:46
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I januari i år blev rektorn på Prästamosseskolan Mattias Liedholm rikskänd. Bakgrunden var att han gått emot Skurups kommunfullmäktiges beslut att införa förbud för personal och elever att bära slöja i skolan.

I påskas stängdes Mattias Liedholm av från sin tjänst. Beskedet fick han genom att han upptäckte att hans e-post var avstängd. Anders Grundberg, chef för skol- och utbildningsförvaltningen, bekräftade via sms att Liedholm var avstängd och meddelade också att hans ledarskap stod under utredning.

Sveriges skolledarförbund som företrädde Mattias Liedholm menade att avstängningen var kopplad till slöjförbudet, vilket bestrids av Anders Grundberg, och Åsa Ekblad (M), ordförande i skol- och utbildningsutskottet i Skurup.

Mattias Liedholm och Skurups kommun nådde sedan en överenskommelse om att han ska sluta och han gjorde formellt sett sin sista dag som rektor på Prästemossaskolan den 19 april. Dagen därpå meddelade Åsa Ekblad till Ystads Allehanda att utredningen skulle fortsätta, trots överenskommelsen.

– I medierna har det framkommit en uppfattning som inte stämmer överens med verkligheten. Till exempel att det här skulle ha med slöjdebatten att göra, något som även riksmedia har tagit upp, säger hon till tidningen och betonar sedan att det inte är i syfta att riva upp överenskommelsen.

Arbetsvärlden har sökt Åsa Ekblad (M), som uppger att hon inte vill kommentera händelseutvecklingen utan hänvisar till Anders Grundberg som i sin tur meddelar att han inte har tid för en intervju.

Mattias Liedholm: ”Fortsätter att förtala mig”

Mattias Liedholm är förvånad över Åsa Ekblad och Skurup kommuns ambition att presentera nya uppgifter om hans arbete:

”Min tolkning av överenskommelsen med Skurups kommun är att den avslutar alla förehavanden mellan parterna. Om Skurups kommun, efter min anställnings avslutande, fortsätter att förtala mig i media så kommer jag att behöva juridisk rådgivning”, skriver han i en kommentar till Arbetsvärlden.

Arbetsvärlden har även tagit del av överenskommelsen mellan Mattias Liedholm och hans tidigare arbetsgivare.

”Genom undertecknande av denna överenskommelse och dess rätta fullgörande är parternas samtliga mellanhavande med anledning av M.Ls anställning i Skurups kommun och denna anställnings upphörande, helt och slutligt reglerade. Ingen av parterna har således några ytterligare krav på motparten kopplat till M.Ls anställning i Skurups kommun.”, står att läsa i avtalet.

Avtalet mellan Skurups kommun, företrädd av Åsa Ekblad, och rektorn Mattias Liedholm (reds. anm. maskad av Skurups kommun). Foto: Skärmdump.

Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledarförbund, är förvånad över att kommunen vill driva saken vidare och ser fortfarande avstängningen som ett resultat av debatten kring slöjförbudet.

– För oss är det ett avslutat ärende såtillvida att vår medlem godkänt överenskommelsen, säger han och fortsätter.

– Jag har aldrig hört talas om ett fall där man når ett avtal och sedan väljer att inte stanna där. Men skulle det visa sig att kommunen fortsätter att agera mot Mattias Liedholm och informera ur utredningen, då har vi också underlag och möjlighet att lyfta fram saker som rör det här.

Aldrig hört talas om ett fall där man når ett avtal och sedan väljer att inte stanna där

Matz Nilsson. Foto: Sveriges Skolledareförbund.

Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO rättsskydd, har lång erfarenhet av uppgörelser mellan arbetstagare och arbetsgivare men har ingen insyn i det här fallet. Han tycker arbetsgivarens drag framstår som märkligt.

– När man väl kommit överens ligger det i sakens natur att man går vidare. Vad är det för mening med att träffa en överenskommelse om man ändå har för avsikt att gå vidare? Anser man sig ha så på fötter att det finns skäl att dela med sig av uppgifterna till allmänheten, då borde man kunna stå på sig i en arbetsrättslig process.

Dan Holke poängterar att innebörden av överenskommelsen är okänd, men att det i många fall som han själv känner till inte funnits någon sekretessklausul avseende annat än för omfattningen på uppgörelsen i sig. Vilket innebär att det troligtvis inte finns något juridiskt hinder för Skurups kommun att i efterhand föra fram uppgifter om Liedholms anställning.

– Man brukar inte reglera så mycket utanför själva uppgörelsen. Men att man träffar en uppgörelse handlar i sig om att man vill dra ett streck för den eventuella konflikten och inte riva upp gamla sår. Nu när han inte längre är kvar på arbetsplatsen blir det naturligtvis konstigt att presentera en utredning om hans arbete där. Det tycks vara ett sätt att skriva om historien.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev