”Mansförkylning” största belastningen på 1177 Vårdguiden "Ingen kan låta lika ynklig på grund av en vanlig förkylning. Det är patetiskt", säger den 34-åriga hypokondrikerns flickvän till En jobbig värld. Eventuella likheter mellan mannen på bilden, mannen i texten och verkligheten är slumpmässiga. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Satir ”Mansförkylning” största belastningen på 1177 Vårdguiden

Satir En majoritet av de 2,7 miljoner patientsamtal som vårdentreprenören Medicall lagrat på en oskyddad webbserver, kommer från en 34-årig man från Stockholm. Det visar En jobbig världs granskning.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

I veckan avslöjade Computer Sweden den så kallade 1177-läckan, vilken består av patientsamtal från 2013 fram till idag. Totalt rör det sig om 170 000 timmar samtalstid. Att rösten från en 34-årig Stockholmare utgör större delen av det inspelade materialet bekräftas av dennes sambo. Och hon är inte är förvånad.

– Ingen kan låta lika ynklig på grund av en vanlig förkylning. Det är patetiskt, säger flickvännen till En jobbig värld.

Sedan parets gemensamma barn börjat förskolan har det blivit värre, i synnerhet under vinterhalvåret. Under perioder av så kallad mansförkylning är den 34-årige mannen oförmögen att ta barnet till förskolan, handla, vika tvätt eller över huvudtaget bidra till hushållsarbetet.

”Jag kad inte addas med däsad…!”, hörs mannen kvida på ett av miljontals samtal till 1177 Vårdguiden som lagrats i Medicalls oskyddade webbserver.

Mannen har också vid minst fyrahundratusen tillfällen frågat personalen på Vårdguiden ifall det är någon fara att kombinera Ipren och alkohol.

Medan mannen har legad nedbäddad i soffan och kollat på Netflix med något förhöjd kroppstemperatur har kvinnan – som också varit förkyld – ändå gått till jobbet samt hämtat och lämnat parets 3-årige son på förskolan precis som vanligt.

– Jag tycker inte 37,4 C kan räknas som feber, säger flickvännen

Det är inte bara förkylningar som fått 34-åringen att kontakta 1177. Enligt de inspelade samtalen – som finns  att ladda ner och lyssna på för obehöriga – har mannen sökt vård för bland annat tidigt stadium av hjärntumör, begynnande hjärtinfarkt och fotsvamp. Flest samtal har ringts till rådgivningsnumret helgdag innan vardag och samtalen varar i genomsnitt cirka fyra minuter. Mannen har också vid minst fyrahundratusen tillfällen frågat personalen på Vårdguiden ifall det är någon fara att kombinera Ipren och alkohol. (Svar: Nej. Däremot bör man undvika intag av paracetamol, som finns i bland annat Alvedon, eftersom det kan medföra skador på levern.)

I en kommentar säger 34-åringen att han har 1177 lagrat på sin mobil bland ”favoriter”. Han är även besviken över att samtalen kopplades till semesterorten Hua Hin i Thailand och inte till den moderliga distriktssköterska på närmaste sjukhus som han föreställde sig.

– Beskedet  gjorde att jag drabbades av en svindlande känsla vilket i sin tur skulle kunna vara ett tecken på kristallsjuka, säger 34-åringen som nu planerar att ringa in och sjukanmäla sig hos sin arbetsgivare.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar