Missnöje med Kristersson: Toppmoderater efterlyser mer robotlik partiledare På väg ut? Nu växer kritiken mot Ulf Kristersson som liknas vid en duracellkanin, av en källa till En jobbig värld. Foto: Claudio Bresciani / TT
Satir

Missnöje med Kristersson: Toppmoderater efterlyser mer robotlik partiledare

Satir Efter förlorade mandat, misslyckad regeringsbildning och en blek framtoning under veckans partiledardebatt finns ett stort internt missnöjet med Ulf Kristersson, erfar En jobbig värld.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På Moderaternas gruppmöte i riksdagen efter onsdagens debatt riktades stenhård kritik mot partiledningen.

– Det är 2019 och partiet bör företrädas av en kvinna, säger en moderat riksdagsledamot idag.

Flera ledamöter uttryckte frustration och uppgivenhet kring januariavtalet som flera menade är ett resultat av Kristerssons otydliga ledarskap. Det riktades även kritik mot partiledarens kön, glasögon och ”sprättiga” framtoning i intervjuer och debatter.

– Han uppfattas som en duracellkanin, fast på det dåliga sättet. En mer robotlik framtoning visar att man tar sitt uppdrag på allvar och inte låter sig påverkas av yttre faktorer, säger ytterligare en M-riksdagsledamot.

Jag föreställer mig en kvinna på drygt 180 centimeter. Gärna brunett.

Enligt källor nära partiledningen efterfrågas någon som kan öppna för samtal med Sverigedemokraterna. Men också en partiledare som är betydligt längre än Ulf Kristersson.

– Ulf mäter inte mer än 169 centimeter över marken vilket innebär att han utstrålar undergivenhet i närheten av mer resliga politiska motståndare. Jag föreställer mig en kvinna på drygt 180 centimeter. Gärna brunett, säger samma uppgiftslämnare som vill förbli anonym.

Det vore också en fördel, anser flera partimedlemmar, om hon skulle vara uppvuxen i något av partiets starka fästen, som exempelvis Djursholm. Samt att hon studerat ekonomi på högskolenivå. Framförallt behövs någon som är betydligt mer kontrollerad i intervjusituationer.

– Vi behöver en partiledare som övat in sina svar på journalisternas frågor i förväg och inte håller på och improviserar, säger en källa i partiets styrelse.

Vad vi behöver är snarare en frihetsälskande syntare som talar flytande nederländska

Internt inom partiet har många har tröttnat på Kristerssons sportighet och ständiga tjat om sina löprundor och bakgrund som gymnast.

– Moderater hatar organiserad idrott, i synnerhet kommunistsporter som löpning och gymnastik. Vad vi behöver är snarare en frihetsälskande syntare som talar flytande nederländska, säger samma källa.

Gymnastik – en sport för sossar?
Gymnasten Jonna Adlerteg tränar
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Enligt samma källa ägnade sig besvikna ledamöter större delen av sitt möte i onsdags åt att fritt fantisera om en svensk motsvarighet till en ung Margaret Thatcher.

– Tänk dig en lång och sval storstadskvinna gift med, säg, en mycket populär svensk komiker med påbrå från en spännande orientalisk kultur. Det är ju bara fantasier, men oj vilken effekt på väljarstödet det skulle kunna ha…

Mötet utmynnade i vidare spekulationer om hur den tänkte underhållaren kunde liva upp den seriösa partiledarfasaden och väcka nyfikenhet kring hur det egentligen är att vara gift med någon som kandiderar till statsministerposten. Något som för första gången i svensk politisk historia skulle kunna göra en moderat partiledare folkkär. Mötet avslutades med att gruppens medlemmar fick erkänna för sig själva att någon moderatkvinna med liknande profil helt enkelt inte existerar i verkligheten.

– Men om hon fanns skulle en sådan kvinna välkomnas med öppna armar och nå omedelbar frälsarstatus det är jag övertygad om, säger en M-riksdagsledamot.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev