Skarp kritik har riktats mot Dramaten för institutionens hantering av manliga genier, ett revirhävdande och flocklevande däggdjur som varit fridlyst i Sverige sedan Strindbergsfejden 1910.
– Det är en gammal och trång byggnad. Manliga genier behöver stora utrymmen för att få plats att gestikulera. Somliga kräver dessutom egen toalett, säger Skansenakvariets Jonas Wahlström.

Jonas Wahlström.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Enligt Arbetsmiljöverkets rapport saknas reträttvägar från de manliga geniernas inhägnad. Personal har även regelbundet arbetat ensamma bland de manliga genierna utan vare sig walkie-talkie eller annan skyddsutrustning. De kvarvarande exemplaren kommer nu att sövas ner med bedövningspilar och flyttas till Lycksele djurpark som är en betydligt rymligare och säkrare anläggning. Någon ny flock av manliga genier kommer inte att födas upp på Dramaten.
– Det är ett tufft beslut men vi gör det som är bäst för de manliga genierna, säger anläggningschefen Eirik Stubo.
De är till naturen skygga men kan uppträda aggressivt under brunstperioden
Dramaten är en av få anläggningar i världen som bedrivit uppfödning av manliga genier. För att kunna hantera de mytomspunna däggdjuren har de fötts upp för hand av personalen med hjälp av nappflaska. Det har gjort dem präglade på människor och inte lika skygga som vilt levande exemplar. Men efter en rad incidenter där manliga genier attackerat personal och även försökt rymma ur sina hägn avbryts nu verksamheten.
– De har ett karaktäristiskt brölande läte – den så kallade teaterrösten – som under vindstilla dagar höras flera mil, säger Jonas Wahlström. Han ger rådet att tala högt och klampa i marken om man befinner sig i ett område där manliga genier observerats.
– De är till naturen skygga men kan uppträda aggressivt under brunstperioden som pågår året runt.
Dramaten öppnades för allmänheten 1909. Sedan dess har besökarna mot en avgift kunnat beskåda manliga genier och deras beteenden i en miljö som påminner om livet i det vilda, mitt i centrala Stockholm. I Lycksele kommer de manliga genierna bo utomhus och dela hägn med myskoxarna.