Sjöstedts hemliga papper avslöjade En Jobbig Värld har tagit del av Vänsterledaren Jonas Sjöstedts hemliga avtal för att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Foto: TT
Satir

Sjöstedts hemliga papper avslöjade

Satir En kontroversiell beställning av hämtpizza riskerar att utlösa omedelbar regeringskris, erfar En jobbig värld. Frånvaron av ananas väcker frågor och skarp kritik.
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag kunde Riksdagen fyra månader efter valet utse Stefan Löfven som statsminister. Avgörande var Vänsterpartiets beslut att släppa fram Stefan Löfven efter en överenskommelse rörande samarbete inom olika områden.

Vilka avtal som har gjorts ville partiledaren inte avslöja under onsdagens presskonferens utan hänvisade den församlade presskåren till ”ett papper ni inte kommer att få se”. Senare samma dag, i Aktuellts direktsändning, hänvisade han till pappret som ”minnesanteckningar” utan att avslöja mer om dokumentets innehåll. Enligt läckt information från kemtvättsbranschen ska det röra sig om en hopskrynklad post-it-lapp med namnen på totalt sex pizzor, vilket motsvarar antalet partiledare inom den nya regeringen och dess kollaborations- och stödpartier.

Vänsterpartiet förhindras att de kommande åren ha inflytande över Riksdagens pizzabeställningar.

Uppgifterna bekräftas av personalen på Pizzeria Rodolfino i Gamla stan som bekräftar att det under tisdagskvällen inkom ett samtal från Riksdagshuset med ett beställning på pizzor för avhämtning. Enligt pizzabagaren Lorenzo Sergio råder en samsyn mellan V och S i frågan om ananas hör hemma på en pizza.

– Jonas Sjöstedt som var den som hämtade pizzorna var tydlig på den punkten. Svaret är nej, säger Sergio som själv avstår från att lägga några värderingar i valet av hämtpizza.

– Jag bakar de pizzor som kunden beställer för avhämtning inom tio minuter, en kvart.

Hawaii skapar splittring

Beskedet att det bland de levererade pizzorna inte fanns någon ”Hawaii” – alltså en pizza med ananas – stöddes av Miljöpartiets språkrör, meddelar en källa inom partiet. Att frakta tropisk frukt runt hela jorden är inte klimatsmart och strider mot MP:s värdegrund. Carl Schlyter kallar dock beslutet ”katastrofalt” och väljer att lämna partiet. Pizzabeställningen ska även ha retat upp Liberalerna och Centerpartiet som menar att det är en inskränkning av individens frihet att inte kunna välja ananas som topping på sin pizza.

I nuläget har vi åtta partiledare som inte äter ananas på sin pizza

Missnöjet med hämtpizzorna resulterade enligt samma källa i en förhandling under tisdagskvällen mellan regeringen och stödpartierna L och C, allt medan pizzorna kallnade i sina kartonger. Resultatet blev ytterligare en klausul i den så kallade januariöverenskommelsen. Vänsterpartiet förhindras att de kommande åren ha inflytande över Riksdagens pizzabeställningar. LO är kritiska till uppgörelsen och att frånvaron av ananas ”inger oro”.

Även inom Vänsterpartiet är den interna kritiken hård.

–  I nuläget har vi åtta partiledare som inte äter ananas på sin pizza. Det är en urvattnad kompromiss som inte avspeglar befolkningens åsikter i frågan, skriver en rad tunga V-politiker i ett gemensamt uttalande. Pizzorna visar hur konsensus ersätter konflikt inom politiken och hur kompromisser görs upp bakom stängda dörrar, hävdar undertecknarna.

”Istället för en regering med visioner har vi fått en regering som är emot ananas.”

Farhågan är att partiledaren Jonas Sjöstedts kontroversiella pizzabeställning i framtiden kommer öka polariseringen i samhället, något som riskerar att gynna Sverigedemokraterna. Centerpartisten Helena Lindahl  gick emot partilinjen och röstade nej till Löfven under dagens omröstning. Löfvens och Sjöstedts nej till ananas var det som fällde avgörandet.

– Hon kunde helt enkelt inte tolerera Stefan Löfven som statsminister, säger Annie Lööf (C) i en kommentar.

Stefan Löfven kommenterade efter omröstningen själv sin åsikt i ananasfrågan:

– Sverige väljer en annan väg.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar