Onda andar hot mot demokratin I förlängningen, menar Mats Knutson, riskerar ondskan bland de förtroendevalda att bana väg för mer av populism och extremism. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Satir

Onda andar hot mot demokratin

Satir EU-parlamentarikern Malin Björk (V) har inte bara kvitterat ut dagtraktamente från EU på 3 000 kronor per dag. Hon misstänks dessutom för att stå i förbund med djävulen. 
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Enligt en anonym uppgiftslämnare ska Vänsterpartiets Malin Björk setts springa nedför trapporna i EU-parlamentet på alla fyra med ryggen böjd bakåt som i brygga. Hon ska även, enligt samma obekräftade uppgifter, ha sagt orden ”din mamma suger kuk i helvetet!” med en väsande guttural röst till en italiensk EU-parlamentariker ur EPP-gruppen.

Partiledaren Jonas Sjöstedt har tagit Björk i försvar och säger att inga fel har begåtts. Men enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson är det ”extra besvärligt” att just en av Vänsterpartiets förtroendevalda misstänks vara Belsebubs sändebud på jorden.

Väljarnas förtroende för politiken riskerar att skadas.

”Jonas Sjöstedt är väldigt mån om att framstå som god och kritiserar ofta sina motståndare för bristande moral. Den typen av uttalanden lär bli svårare för honom nu”, skriver Knutson i en analys på SVT Nyheters hemsida.

Ändå är det inte Malin Björks inneboende ondska det mest oroande med den senaste tidens avslöjanden.

Malin Björk har setts springa nedför trapporna på alla fyra med ryggen böjd bakåt som i brygga.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

En jobbig värld har via en exorcist sökt Malin Björks inre demon för en kommentar.

”Väljarnas förtroende för politiken riskerar att skadas. Och det i en tid när förtroendet redan är påverkat”, skriver Knutson vidare.

Även om en förtroendevald inte bokstavligen är just den röst som talade genom ormen i Paradiset som förledde Eva till olydnad mot Guds befallning, så skadar det tilltron till politiker om det uppfattas på det viset, menar Knutson. Att låta sitt huvud rotera i 360 grader eller bara vara en rakt igenom ondskefull och vidrig varelse påverkar inte enbart förtroendet för de utpekade förtroendevalda, utan för politiker och politiken i stort. I förlängningen, menar Knutson, riskerar ondskan bland de förtroendevalda att bana väg för mer av populism och extremism.

En jobbig värld har via en exorcist sökt Malin Björks inre demon för en kommentar. Uttalandet lämpar sig dock inte för publicering.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev