”Det är inte bostäderna som är för små, det är människorna som är för stora” Riksbankschef Stefan Ingves håller pressträff med anledning av att svenska folket oförklarligt vuxit i storlek. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060
Satir

”Det är inte bostäderna som är för små, det är människorna som är för stora”

Satir Att konsumenter upplever minskad köpkraft beror inte på inflation utan att människor oförklarligt vuxit i storlek som i sagan om Gulliver. Det skriver Riksbanken i ny rapport.
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Enligt Riksbankschef Stefan Ingves råder i nuläget ingen risk för inflation.

Däremot har människor, enligt Riksbankens beräkningar, blivit betydligt större vilket gör att saker runtomkring framstår som mindre än förut. Det kan gälla exempelvis bostäder.

På bostadsmarknaden får köparen idag en betydligt mindre bostadsyta för pengarna jämfört med för ett år sedan.

Enligt Riksbankens nya rapport är det inte ett tecken på inflation – det vill säga att värdet på pengar har minskat – utan snarare att köparen själv vuxit i storlek.

Enligt Riksbankens beräkningar har den genomsnittlige bostadsköparen i Stockholmsområdet ökat sin längd med 25 procent under det gångna året.

Medellängden för män på den svenska bostadsmarknaden är enligt Riksbankens beräkningar idag 2,26 meter. I vissa områden har storleken på bostadsköpare ökat med hela 62 procent, vilket gör att vissa bostadsspekulanter mäter hela tre meter.

– En människa som expanderat i så hög grad kan naturligtvis uppleva att han eller hon får mindre bostadsyta för sina pengar, säger Stefan Ingves i en kommentar.

Det ökade storleken på svenska konsumenter har gjort att många tycker sig se tecken på inflation. Vissa förpackningar till olika livsmedel – exempelvis pasta eller choklad – kan upplevas som mindre än förut.

I andra fall kan prisökningen på en produkt, exempelvis en cafe latte i Stockholms innerstad, förklaras med att själva muggen blivit betydligt större för att passa i konsumentens hand. Konsumenten själv kanske inte hunnit notera sina händers kraftiga tillväxt, utan misstänker felaktigt att värdet på pengar har minskat.

Även globalt har storleken på konsumenter ökat, främst i USA, vilket för många runt om i världen inneburit en känsla av att man fått betydligt mindre mängd av baslivsmedel som vegetabilisk olja, mjöl och socker för sina pengar. Men enligt Stefan Ingves är situationen temporär och kommer stabiliseras när världens befolkning åter krymper till normal storlek.

 

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev