Avslöjande: Därför läggs bankskatten på is Efter en månads letande har regeringens utredare ännu inte funnit några bankkontor och följaktligen heller inga anställda att beskatta. Illustration: A-Digit

Satir Avslöjande: Därför läggs bankskatten på is

Satir Regeringen går inte vidare med utredningsförslaget om bankskatt: "Vi har vare sig hittat några bankkontor eller människor att beskatta."
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sedan i slutet av januari har regeringens särskilde utredare Christer Sjödin, tidigare lagman i Sundsvall, finkammat svenska städer i sin jakt på bankanställda och rådgivare i den finansiella sektorn. Finansminister Magdalena Anderssons ursprungliga plan var att med hjälp av höjda arbetsgivaravgifter inom finanssektorn kunna inbringa fyra miljarder till statskassan. Efter en månads letande har dock regeringens utredare ännu inte funnit några bankkontor och följaktligen heller inga anställda att beskatta.

– Vi har letat med ljus och lykta efter personer som tillhandahåller bankservice men har inte kunnat hitta ett enda ställe där folk har kunnat betala sina räkningar, ansöka om bostadslån eller få rådgivning om sitt sparande, säger en frustrerad Sjödin.

”Jag har suttit timmar i telefonkö utan att någonsin kopplas fram till en handläggare.”

Men någon form av bankskatt kommer det att bli. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (Mp) kommer frågan nu utredas ytterligare. Regeringens särskilde utredare Christer Sjödin tycker det känns tungt.

– Jag har suttit timmar i telefonkö utan att någonsin kopplas fram till en handläggare. När jag säger ”bankskatt” i talsvarstjänsten frågar den förinspelade rösten ifall jag menar ”ränterabatt”. Jag kommer ingen vart.

En jobbig värld har sökt bankföreningens ordförande Annika Falkengren som tidigare varit kritisk till förslaget om en ny bankskatt. Hon vill inte ge några ytterligare kommentarer annat än att med mekanisk röst upprepa orden ”batterinivå låg, anslut till en strömkälla”. I samma skrubb i bankföreningens lokaler påträffades även den tidigare ordföranden Thomas Östros täckt av ett lager damm. Inte heller han kunde ge några kommentarer till utredningen.

Nordeas vd och koncernchef Casper von Koskull befinner sig på sportlovssemester i Karibien men låter via sin presstalesperson hälsa att han är positiv till beskedet om utebliven bankskatt och vill endast tillägga ett ondskefullt: ”Moa-ha-ha-haaa.”

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar