Bolund tar timeout – för att hinna handla med tygpåse Per Bolund kommer under 2020 att packa varor i sin tygpåse i ekologisk bomull över femtio gånger per dag. Foto: Erik Simander / TT

Satir Bolund tar timeout – för att hinna handla med tygpåse

Satir Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ser fram emot ett intensivt år trots timeouten – för att uppfylla sin tygpåsekvot planerar han nämligen att handla inte mindre än 50 gånger per dag.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bakgrunden är den skatt på plastpåsar som planeras i kommande års regeringsbudget och som syftar till att få kunder att välja andra alternativ än plastpåse för att frakta hem sina varor från matvaruaffären. Trots att forskare på den danska motsvarigheten till Naturvårdsverket funnit att vanliga plastpåsar har minst miljö- och klimatpåverkan ser ministern inga skäl att dra tillbaka planerade beskattningen.

– Absolut inte. För att rädda planeten uppmanar jag istället kunder att handla oftare och då frakta hem sina varor i en tygpåse i ekologisk bomull, säger Bolund i ett uttalande.

Det är en utmaning men klimatet kan inte vänta

För att föregå med gott exempel ställer därför finansmarknadsministern under ett år framöver in alla politiska uppdrag för att istället handla på sin lokala matvarubutik. Bolund har beräknat att han behöver gå till affären var femtonde minut årets alla dagar mellan klockan 08:00 och klockan 23:00 vilket motsvarar den lokala ICA-butikens öppettider. Totalt krävs, enligt de danska forskarna, att en tygpåse i ekologisk bomull används 20 000 gånger för att matcha en vanlig plastpåse som sedan bränns som sopor.

 

Per Bolund tar timeout från politiken för att, bokstavligt talat, skrida till handling för miljön.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Vi ska kunna titta våra barn i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde

– Det är en utmaning men klimatet kan inte vänta, säger Per Bolund i en kommentar. Finansmarknadsministern hoppas att han efter sitt intensiva år har kompenserat för sin tygpåse i ekologisk bomull jämfört med om han istället köpt vanliga plastpåsar och gått till affären som vanligt.

Klimatfrågan är, enligt Bolund, en av vår tids största utmaningar. Därför vill han öka takten, i Sverige och EU. Det är förklaringen till att Bolund under 2020 kommer att packa varor i sin tygpåse i ekologisk bomull över femtio gånger per dag.

– Vi ska kunna titta våra barn i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde, säger Bolund.

Enligt obekräftade uppgifter från Regeringskansliet ska statsminister Stefan Löfven (S) vara positiv till Bolunds initiativ. Den planerade skatten på plastpåsar beräknas inbringa 2,9 miljarder till statskassan vilket bland annat skapar ett utrymme för att höja statsrådens löner ytterligare.

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar