Sverigedemokraterna lanserar politisk maskot Maskotens uppgift är att elda på publiken och höja valtemperaturen inför det stundande EU-valet, bland annat genom att flossa. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Satir

Sverigedemokraterna lanserar politisk maskot

Satir SD:s Jimmie Åkesson har inlett sin valturné inför EU-valet. Med sig på scenen har han ”Fåret Jan” som ska få publiken att hånskratta åt liberalismen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Fåret Jan är en lurvig figur med ett nollställt ansiktsuttryck och en bred glugg mellan framtänderna. Maskotens uppgift är att elda på publiken och höja valtemperaturen inför det stundande EU-valet, bland annat genom att flossa. Det är första gången i svensk politik som ett riksdagsparti tar hjälp av en maskot för att förmedla sitt budskap och sina värderingar till väljarna.

– Maskotar har länge använts inom reklam och under idrottsevenemang för att skapa en vi-känsla och öka engagemanget hos publiken, säger partisekreteraren Richard Jomshof (SD).

Maskoten fungerar lite som en levande pinata

Fåret Jan består av två separata delar. Dels en vadderad overall, dels ett huvud tillverkat i polystyrenplast som knäpps under hakan likt en motorcykelhjälm. Inuti overallen kommer en medarbetare ha den svettiga uppgiften att få publiken att skratta med hjälp av sitt uttrycksfulla kroppsspråk och sina liberala värderingar.

– Det är ett sätt att öka intresset för det stundande EU-valet. Men också påminna våra väljare om hur mycket vi ogillar liberalismen, förklarar Jomshof.

Under en presskonferens i förra veckan kunde partisekreteraren beskriva den kreativa process som ligger bakom maskoten. Att det blev just ett får som kom att representera den EU-vänliga mittenpolitik som SD och andra nationalistiska och populistiska högerpartier ogillar är ingen slump. Den ulliga boskapen har använts av SD:s politiska förebilder som symboler för ideologiska motståndare genom historien. Fåret Jan är även en anspelning på de sju mjukisfår som Jimmie Åkesson kastade till publiken under förra årets sommartal i Sölvesborg sommaren 2018 – ett får för varje partiledare hos de övriga riksdagspartierna. Figuren fungerar under den pågående valturnén både side-kick och debattmotståndare åt Sverigedemokraternas partiledare.

Efter det avslutande valmötet i Göteborg kommer barn på plats få möjligheten att jaga Fåret Jan och slå figuren med hjälp av pinnar.

– Vi upplever att det uppstår en komisk effekt när Jimmie debatterar mot ett får i kroppsstorlek. Att låta publiken bua och kanske kasta saker mot en gemensam fiende är även något som stärker vår rörelse internt, säger Richard Jomshof.

Efter det avslutande valmötet i Göteborg kommer barn på plats få möjligheten att jaga Fåret Jan och slå figuren med hjälp av pinnar.

– Maskoten fungerar lite som en levande pinata, förklarar Jomshof.

Enligt partisekreteraren kommer barnen att erbjudas sockerfritt godis när jakten på det liberala fåret är avslutad.

EU-valet äger rum den 26 maj.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev