Algoritm väntas bli ny statsminister Collage: Arbetsvärlden. Copyright: Scanpix Sverige (mittenbilden)..
Satir

Algoritm väntas bli ny statsminister

Satir Det blir varken en man eller kvinna som ersätter Stefan Löfven i november. Ny S-ledare blir istället, enligt en partiläcka, den artificiella intelligensen Per-Albin 2.0.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Planerna att digitalisera partiledarskapet avslöjades i samband med att ett USB-minne upphittades hos Årsta Press & Kemtvätt i södra Stockholm. För att undersöka vem av kunderna som den okända minnesstickan tillhörde beslutade en av de anställda att koppla den till sin egen dator. Innehållet visade sig bestå av en power point-presentation skapad av digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), som för övrigt bor i närområdet och är en återkommande kund hos kemtvätten. När Ygeman, trots upprepade påminnelser inte hämtat ut sin tvätt, har Årsta Press & Kemtvätt istället valt att vända sig till media.

Dessutom har vi inte plats för fler av Anders Ygemans kavajer, kostymer och skjortor. Han behöver komma och hämta sin tvätt

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.
Foto: Stefan Jerrevång / TT

– Innehållet på stickan berör Sveriges politiska framtid och har ett allmänintresse. Dessutom har vi inte plats för fler av Anders Ygemans kavajer, kostymer och skjortor. Han behöver komma och hämta sin tvätt, säger uppgiftslämnaren som vill vara anonym.

En jobbig värld har som enda svenska media tagit del av innehållet på USB-stickan och kan nu avslöja att Stefan Löfvens efterträdare blir en algoritm med namnet Per-Albin 2.0. Enligt Ygemans power-point har den artificiella intelligensen redan laddat ner och analyserat samtliga opinionstexter, utspel, buzzwords och politiska debatter som ägt rum i Sverige sedan krisuppgörelsen 1933 – den så kallade kohandeln. Utifrån denna rådata kommer Per-Albin 2.0 formulera egna debattinlägg, enligt en logik obegriplig för den mänskliga hjärnan.

En enande kraft som kommer kunna ingå hundratusentals politiska kompromisser i sekunden i en Saltsjöbadsanda för 2000-talet

Genom att i realtid analysera flöden i sociala medier och nätbaserade surveys kommer algoritmen med hjälp av maskininlärning räkna ut vilket politiskt budskap som väcker väljarnas engagemang i varje enskild sekund. Något som beskrivs som en politikens motsvarighet till börsens högfrekvenshandel. Enligt Ygeman är Per-Albin 2.0 citat: ”en enande kraft som kommer kunna ingå hundratusentals politiska kompromisser i sekunden i en Saltsjöbadsanda för 2000-talet”.

Kopplad till en syntetisk robotröst kommer Per-Albin 2.0 dessutom kunna tala på 1:a maj 2022 och delta i partiledarutfrågningar, där hen bedöms vinna alla debatter i överlägsen stil utan att staka sig eller mumla en enda gång. Genom en exponentiell inlärningskurva kommer Per-Albin 2.0 lagom till riksdagsvalet 2022 ha formulerat det perfekta politiska budskapet och Socialdemokraterna bedöms få ett närmast hundraprocentigt väljarstöd.

Föreställ er en representant som inte deltar i falangstrider, eller låter sig styras av egoism och äregirighet.

Ygeman skriver:

”Föreställ er en representant som inte deltar i falangstrider, eller låter sig styras av egoism och äregirighet. En ledare som aldrig skämmer ut sig på partikonvent eller som papegojlikt upprepar intränade svar till reportrar. En ledare som utan att tveka kan tacka JA! till att leda partiet och Sverige genom kommande stormar!”

Anders Ygeman låter via sin pressekreterare meddela att han inte har några kommentarer till uppgifterna kring nomineringen av Per-Albin 2.0 på partiets kongress i november. Digitaliseringsministern har i skrivande stund heller ännu inte hämtat upp sin tvätt från Årsta Press & Kemtvätt.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev